Tromsø Sjakk 2014 er i vinden igjen, og det i en styrke som er langt mer enn frisk bris. Både presidenten og visepresidenten i det internasjonale sjakkforbundet FIDE har gått til kraftige angrep på Tromsø Sjakk 2014. Ja, visepresidenten i slik grad at han mener sjakk-OL må avlyses. Bakgrunnen er at det russiske damelaget, som er regjerende verdensmester, ikke er påmeldt til sjakk-OL innenfor de gjeldende tidsfrister. Dermed får ikke de russiske sjakkdamene delta i OL.

Tromsø Sjakk 2014 på sin side står knallhardt på regelverket og sier nei til russisk deltakelse. Konsekvensen av å si ja til russerne vil nemlig være at OL-arrangøren også må si ja til ni andre land som ikke er påmeldt innenfor fristen. En slik ettergivenhet vil koste Tromsø Sjakk 2014 rundt en million kroner ekstra – penger som OL-organisasjonen ikke har. At Russlands regjerende verdensmestere ikke får delta i Tromsø-OL, vekker internasjonal oppsikt, og har altså avstedkommet trusler om at hele Sjakk-OL må avlyses.

Det er mildt sagt spesielt at presidenten og visepresidenten i det internasjonale sjakkforbundet forsøker å unngå sitt eget regelverk så åpenlyst som tilfellet er. Det er nemlig det internasjonale sjakkforbundet selv som har fastsatt den gjeldende påmeldingsfristen. At organisasjonens to fremste tillitsvalgte så åpenlyst går ut og kritiserer Tromsø Sjakk 2014 for å overholde forbundets egne påmeldingsfrister, er mildt sagt spesielt. Det viser en kulturkollisjon som kan være vanskelig å forstå for oss som er en del av et demokrati og har respekt for flertallsbeslutninger. At den russiske sjakkpresidenten hevder han har fullmakt til å endre reglementet til sjakk-OL og på den måten sikre Russlands deltakelse, ser vi som et krampaktig maktmiddel for å få de regjerende verdensmesterne med.

I løpet av gårsdagen kom det fram at russerne lenge trodde det ikke skulle bli noe sjakk-OL i Tromsø på grunn av pengemangel. Det er en oppfatning man kan velge å tro på eller ikke. Men det viser i alle fall at den usikkerheten som rådet rundt sjakk-OLs økonomi i ukesvis og stortingspolitikernes sendrektighet med å få avklart ekstra statsstøtte, har skadet arrangementet. At sjakk-OLs organisasjon ikke har penger til likevel å ta med lag som var for sein med sin påmelding, er et vektig argument. Samtidig er det et spørsmål om det blir dyrere å holde de etteranmeldte utenom fordi Tromsøs renomme risikerer å bli alvorlig tilgriset i enkelte land hvor sjakkspillet står sterkt.

Det er vanskelige vurderinger som må gjøres. Men det er åpenbart at de organisatoriske kulturforskjellene er så store mellom FIDE-ledelsen og Tromsø Sjakk 2014 at uansett hva utfallet blir, risikerer konklusjonen å bli feil. Tiden er med andre ord inne for at Tromsø 2014 og FIDE raskest mulig må sette seg ned, legge prestisjen til side og komme med noen trekk som kan bidra til en løsning begge parter kan leve med. Eller som det heter: Inngå remis.