Sjømatnæringen betyr stadig mer for norsk næringsliv. Den samlede verdiskapningen måles nå til nesten 50 milliarder kroner. Nord-Norge står for den største andelen (16 milliarder) og slår så vidt både Midt-Norge og Vestlandet.

Troms fylke har passert Nordland og inntar andreplassen i verdiskaping, bare slått av Møre og Romsdal.

I en ny rapport fra Sintef er fiskerinæringen pent plassert blant gullarbeidsplassene. Utviklingen er gledelig, framtidsrettet og innovativ. Ringvirkningene skaper nå større verdier enn det fangst og oppdrett representerer. Den samlede verdiskapingen som kan knyttes til fisken er større enn hele it-bransjen, dersom antall årsverk legges til grunn. For fire år siden var næringene likestilte, i dag er det fisk som leder an.

Analysen Nærings- og fiskeridepartementet har mottatt viser at fiskerinæringen er voksende og skaper stadig større verdier. Ringvirkningene øker og verdiskapingen per årsverk er høy sammenliknet med andre næringer.

- Utviklingen er lovende, sier fiskeriminister Elisabeth Aspaker (H). Selv om prisene som settes i verdikjeden er ganske avgjørende for næringens økonomiske utvikling, er det en beskjeden kommentar fra statsråden.

Tallene er de ferskeste som er tilgjengelig, fra 2012, og fjoråret var enda bedre. Verdiskapingen økte særlig blant de lokale underleverandørene. Det er verdt å merke seg at næringen er helt avhengig av arbeidsinnvandring for å ha hender nok.

Samlet sett står fisken for en produksjonsverdi på 160 milliarder. Fisken ga et bidrag til bruttonasjonalprodukt på 47 milliarder kroner i 2012. Antall årsverk er på over 48.000. Næringen betyr særlig mye for de nordnorske fylkene, men også for resten av kysten.

Debatten om hva vi skal leve av etter oljen, er ikke så påtrengende etter nye gigantfunn. Men fisken er der, næringen er i god utvikling og viser mulighetene vi har. Med fornuftig forvaltning er fisken en evig ressurs.