USAs utenriksminister Rex Tillerson (t.h.) sammen med Østerrikes statsminister Sebastian Kurz på OSSEs utenriksministermøte i Wien. Foto: AP / NTB scanpix

USAs utenriksminister Rex Tillerson (t.h.) sammen med Østerrikes statsminister Sebastian Kurz på OSSEs utenriksministermøte i Wien. Foto: AP / NTB scanpix

USA sier russiske styrker i Ukraina blokkerer for normalt forhold

Utenriksminister Rex Tillerson sier at det ikke kan bli et normalt forhold mellom USA og Russland før russiske styrker er ute av Ukraina.
Last inn siden på nyttSaken oppdateres...

Både Tillerson og hans russiske motpart Sergej Lavrov deltok torsdag på et ministermøte i Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE).

Flere lands diplomater uttrykte på forhånd håp om at tosidige møter kunne avføde enighet om mandatet for en fredsbevarende FN-styrke i det krigsherjede Ukraina. Men de toneangivende landene står fortsatt langt fra hverandre.

Tillerson gikk så langt som å si at den fastlåste situasjonen i Ukraina er det største hinderet for en normalisering mellom USA og Russland. Alle andre spørsmål er sekundære, mente han.

Under en pressekonferanse sammen med vertslandets unge statsminister Sebastian Kurz sa Tillerson at USA har gjort dette klart overfor Russland fra første dag under Trump-administrasjonens styre.

– Vi må få løst Ukraina-spørsmålet, det er den avgjørende saken for en tilnærming mellom USA og Russland, sa den amerikanske utenriksministeren.

I prinsippet støtter både USA og Russland tanken om en fredsbevarende styrke fra FN, men de to landene har totalt ulike oppfatninger om hva en slik styrke skal gjøre, og hvilken myndighet den skal ha.

(©NTB)

Lik itromso.no på Facebook:iTromsø ønsker en åpen og saklig debatt. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller strider mot etikk eller lovverk. Vi oppfordrer alle til å være saklig og vise respekt for andres meninger, og forbeholder oss retten til å utestenge brukere som ikke overholder våre retningslinjer i kommentarfeltet.

Mer å lese på iTromsø: