På oppdrag fra Helse Nord og Helsedirektoratet, lanserer RVTS Nord (Regionalt ressurssenter om vold, traumatisk stress og selvmordsforebygging) et nasjonalt opplæringsprogram kalt «Stø Kurs» om psykiske traumer.

«Stø Kurs» er et nettbasert kompetanseprogram. Et mål er at behandlere og miljøpersonell skal få en felles forståelse og et felles språk om psykiske traumer.

Dette er Helse Nords satsing på kompetanseheving om traumer og traumeforståelse, skriver RVTS Nord og Helse Nord RHF i en pressemelding.

Behov for kompetanseheving

Det er tilbakemeldinger fra brukere, helsepersonell og forskning som viser at det er bruk for økt kompetanse på emnet.

I pressemeldingen skriver Helse Nord og RVTS Nord at opptil 70 prosent av voksne pasienter innen psykisk helsevern har opplevd traumatiske hendelser.

– Traumeopplevelser er ganske vanlig blant mennesker med psykiske lidelser. Vi i Helse Nord vil at det skal finnes traumekompetanse i alle våre distriktspsykiatriske senter, slik at det er kompetanse om traumer der folk bor. Jeg er svært glad for den store oppslutningen om kurset fra vårt helsepersonell. Vi har allerede kurset traumeveiledere fra Kirkenes i nord til Brønnøysund i sør, sier fagdirektør i Helse Nord RHF, Geir Tollåli i pressemeldingen.

22. juli

Tiden etter 22. juli 2011 viste behovet for økt kompetanse om traume og traumeforståelse, og dagens flyktningsituasjon har aktualisert behovet.

Innholdet i programmet presenteres i form av tekst, bilder, filmer og illustrasjoner. Programmet gjennomføres som en kombinasjon av nettbasert læring, tradisjonelle forelesninger og veiledning.

– Vi håper andre helseregioner og kommunehelsetjenesten gjør som Helse Nord og legger til rette for at behandlere og miljøarbeidere får øke sin kompetanse ved å gjennomføre kurset, sier Elin Hartvigsen, leder i RVTS Nord i pressemeldingen.