Under sin egen tale på hagefesten uttrykte kongen stor takknemlighet for oppmøtet på festen.

- Vi er veldig glade for at så mange ville komme og være sammen med oss når vi inviterer til fest på lånt grunn, sier han.

Kong Harald sier videre at det er en stor opplevelse for kongeparet å reise langs kysten, og han understreker at de er veldig glade i Nord-Norge.

- Plaget Finnmark nok i fjor

- Det er helt naturlig for oss å starte reisen her i Tromsø. Vi synes vi plaget Finnmark nok i fjor, sier han.

Det var god stemning da kongeparet ankom, og latteren satt løst under talen.

- Dronningen og jeg har blitt 25 år eldre, men det har heldigvis alle andre også. Norge har blitt 25 år eldre. Det norske samfunnet er ikke det samme i dag som i 1991. Vi har andre utfordringer, vi har andre muligheter. Vi har vært gjennom oppgang og nedtur flere ganger. Men gjennom det hele holder vi fast på noen verdier som står sterke i vår kultur, våre lokalsamfunn og i våre hjerter, sier kongen.

Nord-Norsk Mor Teresa

Han fortsatte talen med å snakke om samfunnet og verdiene som står sterkt i Norge.

- Vi har mye å være takknemlige for, og mye å verne om. Det åpne, frie og fredelige samfunnet som fortsatt kjennetegner det norske, er det viktig at vi deler med andre. Et samfunns verdier er ikke noe abstrakt. Det handler om alle oss enkeltmennesker, om hvordan vi møter hverandre og er mot hverandre i det daglige. Det er blitt sagt at Mor Theresa valgte ut sine medarbeidere etter tre kriterier: Om de spiste godt, sov godt og lo godt. Det mente hun var tegn på en sunn sjel i en sunn kropp. Hvis man i tillegg tar med evne til å blåse ut, avlevere klar tale og tåle all slags vær, kan jeg levende se for meg Mor Theresas stab utelukkende bestående av folk fra Nord-Norge!

Kongeparet ser frem til startsskuddet går for Midtnight Sun Marathon, men ingen av dem har planer om å delta i løpet.

- Vi gleder oss til folkefest i sentrum senere i dag – og til Midnight Sun Marathon – som jeg heldigvis ikke skal delta på selv. Men nå først håper vi alle får en hyggelig formiddagsstund sammen med oss, sier han.