Vårens program på Hålogaland Teater ble presentert med brask og bram for en rekke av teaterets venner mandag kveld.

Teatersjef Inger Buresund var vertinne for lanseringen av de i alt syv hovedforestillingene som skal settes opp på HT fram til sommeren.

Stormannsgal bykomedie

Allerede 25. januar er det premiere på dramatiker Jo Strømgrens helt nyskrevne forestilling "Nordens Paris".

Med komikerveteranene Finn Arve Sørbøe og Ketil Høegh i de to tyngste rollene tar Strømgren for seg hva som skjer når en profilert ordfører og hans gode næringslivsvenn finner på når de skal "sette Tromsø på verdenskartet".

Forestillingen er et helt nytt samarbeid mellom Hålogaland Teater og Nordlysfestivalen – og blir åpningsforestilling på festivalen.

– Jeg så tidligere Nordlysfestivalen som en musikkfestival – men nå har vi oppdaget at de også ønsker å ha fokus på annen scenekunst – og da blir det veldig spennende å samarbeide, sier Buresund.

Kafka for kids

Premiere nummer to kommer 22. februar. Da har den tromsøfødte regissøren Eline Arbo premiere på sin noe omskrevne versjon av Kafkas "Forvandlingen". I hennes versjon heter stykker "Gutten som ble et insekt".

En favoritt kommer tilbake med flere ekstraforestillinger. Det er "Twigs – Hele hælvetes slekta" som settes opp i midten og slutten av januar på Scene Øst, men der man også setter opp en stor ekstraforestilling på Scene Vest den 28. februar.

Jardar blir Politimester Bastian

6. mars er det nypremière på Veronica Salinas stykke "Vinduer" – et stykke for ungdommer der vi blir kjent med seks forskjellige personer som alle sammen kommer fra vidt forskjellige nasjonale, etniske og religiøse bakgrunner og livssituasjoner.

24. april setter Riksteateret opp en forestilling i regi av Kim Haugen.

Riksteateret har HT som base i 14 dager før de drar ut på landsomfattende turne med stykket.

I rollen som den snille politimester Bastian finner vi Jardar Johansen.

– Jeg ville faktisk bli politi da jeg var barn, men at jeg en dag skulle bli Politimester Bastian hadde jeg nok ikke sett for meg, sier han.

Stykke om Alzheimer

Prosjektet som det kanskje knytter seg størst spenning til er stykket "Faren" av franske Florian Zeller som har premiere 3. mai.

Kort fortalt handler stykket om hva som skjer med 80 år gamle André når han rammes av Alzheimers.

Stykket regisseres av Ketil Høegh og har Kristian Figenschow i hovedrollen som André og Trude Øines i rollen som hans datter.

– Jeg så stykket for første gang i London for noen år siden og ble bergtatt, sier Høegh.

Han beskriver stykket som inneholdende en "masse humor, masse kjærlighet og masse smerte".

Kristian Figenschow sier at han er "passe vettskremt" over å få spille hovedrollen i et teaterstykke som har vunnet heder og ære over hele Europa.

64 mann omkom

– Men det er et viktig tema – det omgir oss daglig, og vi vil nesten alle sammen komme dit hen at vi får dårligere husk og dårligere tilstedeværelse, sier han.

Sist ut i HT-våren er stykket "Tidens Korthet" av Lars Saabye Christensen.

Der vil Trond Peter Stamsø Munch fortelle historien om Jens Munch som på oppdrag av danskekongen Christian IV dro ut for å finne Nord-Vestpassasjen, men som kommer ut av kurs og havner innefrosset i isen i Hudson Bay.

64 mann omkommer av sult og skjørbuk – men Jens Munch og to andre overlevende klarer å komme seg tilbake til København.

– Der fikk han kjeft av kongen fordi han hadde tapt skip, alle pengene og 64 mann. Det er en historie om en fiasko, sier Munch.

Andre prosjekter på gang

Teatersjef Inger Buresund sier at vårens program på HT kan sies å inneholde noe for alle og enhver – men ikke samtidig.

– Vi har laget et stort spenn av temaer, sjangre og ulike former for teaterkunst, sier hun.

Ifølge henne er det også et annet viktig aspekt i programmeringen.

– Det speiler det samarbeidet som vi etter hvert har fått med andre institusjoner i Tromsø og Nord-Norge – fra TIFF og NOSO til Framsenteret og Polarinstituttet, sier hun.