Kunnskapsdepartementet skriver en pressemelding fredag at regjeringen har bevilget syv millioner kroner for å få flere søkere til lærerutdanningene. Som en del av dette er det to pilotprosjekter som skal gi ufaglærte lærere muligheten til å fullføre lærerutdanning ved siden av jobb: UiT – Norges arktiske universitet og Nord universitet får én million kroner hver til to pilotprosjekter.

Målet er å utvikle modeller som kan bidra til kvalifisering av flere lærere i Nord-Norge.

– Målet er at alle elever skal møte kvalifiserte og faglig dyktige lærere, enten de bor i Oslo eller Finnmark, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen.

Les også: 1 av 20 lærere mangler nødvendig utdanning

– Må bli bedre rustet

Ifølge nye tall fra GSI (Grunnskolenes informasjonssystem) er andelen ukvalifiserte lærere 5,6 prosent i landet sett under ett. I Finnmark gjelder dette 10,3 prosent av lærerne i grunnskolen. I Troms er andelen ukvalifiserte lærere 8,4 prosent mens nesten ni prosent av lærerne i Nordland mangler godkjent utdanning.

– Det er veldig bra at det settes av ekstra rekruttering da det er en høy andel ufaglærte lærere i nord. Det har vært en utfordring å rekruttere riktig kompetanse til de ulike stillingene, og derfor er det viktig at vi får flere til å søke til stillingene - og ikke minst at universitetene i nord må bli bedre rustet for å vise de mulighetene som finnes i læreryrket, sier stortingsrepresentant fra Troms, Kent Gudmundsen (H).

Les også: Tidenes største kull med lærerstudenter i Tromsø

Han sitter i utdannings- og forskningskomiteen, og sier til iTromsø at mangelen på kvalifiserte lærere er en alvorlig utfordring.

– 8,4 prosent ufaglærte i Troms er alvorlig. Det er en utfordring å rekruttere, og spesielt i distriktskolene. Det handler om at det kan være vanskelig å få relevant jobb, men da tenker jeg at det er viktig at kommunene legger til rette for at det finnes interessante stillinger for folk som vil bosette seg. Det å ha en god skole, å gi barn en god oppvekst, det legger foreldre stor vekt på når man bestemmer seg hvor man skal bosette seg, sier Gudmundsen.

Les også: Høyre lover en milliard kroner til tidlig innsats i skolen

Lokker med ekstra penger

Videre poengterer Gudmundsen at regjeringen har tatt flere grep for å lage en ny og bedre lærerutdanning. Med mastergrad vil nyutdannede lærere få om lag 60.000 kr høyere startlønn enn tidligere.

– I tillegg er det slik at man får 50.000 kroner mer stipend om man fullfører studiet på normert tid, man får 50.000 ekstra hvis man tar grunnskolelærerutdanningen for trinn 1-7 og man får 50.000 ekstra hvis man søker seg mot et av de tre nordligste fylkene, sier han og legger til:

– Det gjør at det å bli lærer i dag gir et svært attraktivt utdanningsløp og yrkesvei.

Les debattinnlegget: «Kjære lærer»