Alle fikk strømmen tilbake i natt klokken 02.30. Troms Kraft melder at kapasiteten fortsatt er anstrengt.

iTromsø har fredag ettermiddag fått meldinger om strømbrudd på Kvaløya. Både gatelys og husstander skal være uten strøm. Lyset i lysløypa skal også være borte. Strømmen skal ha gått rundt klokken 16.20.

Feil i transformatorstasjon

Driftssjef i Troms Kraft, Per-Magne Johansen, sier det er et stort strømbrudd.

- Sist jeg sjekket, som var for fem minutter siden, så hadde alle sør for Larseng og Kattfjorden og sørover strøm. Nordover er alle uten strøm, sier Johansen.

Johansen sier at strømbruddet skyldes en feil i Kvaløya transformatorstasjon.

Hvor lang tid vil det ta å rette opp feilen?

- Det kommer helt an på feilen. Vi må lokalisere feilen først. Det vil ikke ta altfor lang tid, men jeg har ikke noe eksakt tid på det, sier Johansen.

- Strømmen vil være tilbake så fort som mulig. Vi har folk ute nå, avslutter han.

Eksplosjon i skillebryter

iTromsø fikk inn tips sent fredag ettermiddag om at det var stort oppbud av nødetater på Kvaløya, blant annet flere brannbiler. Vaktsjef i Tromsø brann og redning, Tore Nordmo, bekrefter at de rykket ut til trafostasjonen.

- Det har vært varmgang i en trafo på Kvaløya. Det er veldig sannsynlig årsaken til strømbruddet, sier Nordmo.

- Vi har vært på stedet og observert røyk. Vi har mekanisk ventilert vekk røyken og vi har også observert at det har vært en eksplosjon i en skillebryter, sier Nordmo.

Nordmo sier at uttrykningsbilene nå har forlatt trafostasjonen.

- Troms Kraft er på stedet og jobber videre med det nå, avslutter han.

iTromsø har også fått meldinger om at deler av Ringvassøya også opplever strømbrudd.

Antar det vil ta flere timer

Beredskapssjef i Troms Kraft, Arvid Åsmo, sier at det kan ta lang tid før beboere på Kvaløya og Ringvassøya kan få strømmen tilbake.

- Vi har en feil som vi ikke er helt sikker på, men selve reperasjonen antar vi tar en del timer, sier han.

- Vi jobber nå med å få igang en av to store transformatorer. Det kan bety at vi ikke klarer å forsyne alle kunder med strøm. Altså, at vi ikke vil ha kapasitet nok til å forsyne alle, sier han.

De jobber nå med å få igang den ene av de to store transformatorene på Kvaløysletta.

- Får vi igang den ene, kan vi forsyne mesteparten av kundene, sier han.

Den vil kunne forsyne mye av kundene, men ikke alle.

- Vi tror at vi kanskje må ha sonevis utkobling, fordi vi ikke har kapasitet til å forsyne alle.

Åsmo forteller at de er usikker på rent konkret hva feilen er, men bekrefter at det har vært røykutvikling på trafostasjonen.

- Det har oppstått en jordslutning fra frisk fase til jord, da blir det ofte varmt på isolasjonen og gummien kan begynne å ryke, sier han.

Kvaløya og Ringvassøya

Åsmo forteller at strømbruddet strekker seg lengre enn først antatt.

- Det er strømbrudd nordover fra Larseng på Kvaløya, også er det fra Kårvika og til tunnelen på Ringvassøya, sier Åsmo.

Ber folk bruke mindre strøm

Rundt klokken 19.00 melder beredskapssjef, Arvid Åsmo, at de nå prøver å koble beboere inn på strømnettet igjen. De har enda ikke fått reparert transformatoren, men tror de kan forsyne alle med strøm dersom folk er litt sparsomme.

- Det vi ønsker nå er at folk bruker mindre strøm, slik at vi kan koble folk inn igjen. Vi har ikke kapasitet til å forsyne alle sammen, så hvis folk sparer på strømmen kan vi ha flere innkoblet, sier han.

- Alternativet er sonevis innkobling. Da må vi la noen områder være helt uten strøm lengre enn andre.

4000 husstander med strøm

Om lag 4000 av de 6000 husstandene som mistet strømmen fredags ettermiddag har klokken 19.10 fått strømmen tilbake. De forsynes nå med strøm fra andre transformatorer. Det opplyser Troms Kraft i en pressemelding. De områdene som fortsatt er uten strøm er fra Slettaelva og nordre del av Kvaløya, samt Vengsøya og deler av Storelva.

- Vi oppfordrer de av våre kunder som nå har fått strømmen tilbake om å begrense strømforbruket til et minimum. Kapasiteten er anstrengt, slik at nå gjelder det å spare slik at flest mulig kan ha strøm, opplyser beredskapssjef Arvid Åsmo i pressemeldingen.

De opplyser at de har sendt ut SMS-varsel til berørte kunder på Kvaløya.

- Montørene jobber nå inne på anlegget, og har startet feilretting. Ute arbeides det med å koble om i strømnettet. Vi anslår det vil ta noen timer før feilen kan være ferdig rettet og normal strømforsyning er gjenopprettet.

Fortsatt 1000 uten strøm

Oppdatert: Klokken 20.00 melder Troms Kraft at 1000 kunder fremdeles står uten strøm som følge av feilen. Alle kunder sør for Slettaelva skal nå ha strømmen tilbake, mens dem som bor i området fra Slettaelva og nordre del av Kvaløya og Vengsøya fortsatt er uten strøm.

Troms Kraft anslår nå at strømmen tidligst vil være tilbake mellom 01.00 og 02.00 natt til lørdag.

- Vårt beste estimat nå er at det i alle fall vil ta 5-6 timer før feilen kan være ferdig rettet og strømforsyning er gjenopprettet. Montørene jobber nå inne på anlegget, og har startet feilretting, melder Arvid Åsmo, beredskapssjef i Troms Kraft Nett AS.

Klokken 22.00 melder kraftselskapet at feilretting fremdeles pågår, og at de håper de siste 1000 husstandene vil ha strømmen tilbake innen midnatt.

- Selv om vi håper å ha strømmen tilbake innen midnatt, er forsyningssituasjonen fortsatt litt anstrengt. Vi ber derfor kundene slå av det som kan slås av, før de kryper til køys. Vi følger opp Tromsø kommune med samme budskap, forteller Arvid Åsmo