Det Skogland ikke var klar over, var at foreldrestipendet ikke vil være på konto før tidligst tre måneder etter fødselen. Noe som betyr at den nybakte moren må gå flere måneder uten inntekt under fødselspermisjonen.

- Jeg fant ut at jeg var gravid for tredje gang to måneder etter at jeg begynte å studere, men valgte å fortsette med studiene.  Man blir jo forsikret om at det lønner seg å ikke avbryte studiene ettersom man hele tiden blir fortalt at Lånekassen har så gode betingelser, forteller hun oppgitt.

Må vente

Det angrer hun nå på. Det skulle nemlig vise seg at Lånekassens behandlingstid på søknader om foreldrestipend er 10-12 uker.

- Og man kan heller ikke søke før man har fått fødselsattesten, og min sønn fikk ikke navn før han var fem uker. Jeg har fått beskjed om at søknaden skal være ferdigbehandlet 30. september. Hadde jeg heller valgt å avbryte studiene og gå tilbake til 100 prosent jobb fram til fødselspermisjonen hadde jeg fått penger fra NAV tre uker før fødselen, forklarer hun.

Skogland fødte en velskapt gutt 6. mai og i juni fikk han navnet Emrik. Hun har med andre ord gått fire måneder uten fast inntekt.

- Og da jeg ringte for å høre hvordan det gikk med saksbehandlingen, så fikk jeg til svar at "det ikke går fortere om du ringer hit", forteller hun.

Føler seg lurt

Ifølge trebarnsmoren kjennes det hele utrolig urettferdig.

- Man blir veldig lurt. De sier at du er sikret når du fortsetter, men istedenfor blir man straffet. Jeg trodde foreldrestipendet, i likhet med studielånet og stipendet, ville være på konto ei uke etter man søkte. Og om det er så lang behandlingstid, hvorfor skal man da måtte vente til man har fødselsattesten i hånda med å søke, spør hun.

Skogland forteller at hun så vidt har fått ting til å gå rundt i permisjonstida.

- Man merker fort når man mangler 10.000 kroner månedlig når man har tre barn. Jeg har jo en bufferkonto, men den begynner å bli passelig skrapet nå, sier hun, og fortsetter:

- I tillegg kjøpte vi hus i april og har brukt mye penger på å pusse det opp. Da går jo også en del av bufferen. Hadde vi visst at vi måtte klare oss på ei inntekt, hadde vi lagt opp løpet annerledes da jeg fikk vite at jeg var gravid, sier hun.

Ønsker endring

Etter den uønskede overraskelsen, mener Skogland nå at Lånekassen må endre reglementet sitt.

- Man kan ikke risikere at foreldre med unger går flere måneder uten penger. Hvis folk skal få det bedre, må reglene endres. Jeg er ikke alene om å slite etter å ha valgt studiene fremfor arbeid. Jeg spurte i ei Facebook-gruppe for gravide med termin 2014 om andre hadde gått og ventet på foreldrestipendet, og der var det ei som fortalte at hun og kjæresten måtte leve på kredittkort under permisjonen, sier hun.

Et steg i riktig retning, hadde ifølge trebarnsmoren vært å innføre samme regler som hos Nav, hvor man kan søke om permisjonspenger allerede i uke 26.

- Da er man sikret penger fra dag én i permisjon, legger hun til.

iTromsø har vært i kontakt med Anne-Berit Herstad, kommunikasjonsdirektør i Lånekassen, som opplyser at de ikke kan svare på iTromsøs henvendelse før i morgen.