Butikklokalet i et fiktivt lokalsamfunn sto tomt og måtte fylles med en ny bedrift eller serviceinstitusjon. Hvem som fikk fylle det tomme lokalet var det opp til elevene ved 4. trinn på Prestvannet skole å avgjøre. Elevene måtte komme med forslag, diskutere seg imellom og avgjøre hva det var lokalsamfunnet trengte aller mest.

I løpet av dagen var ordfører Jens Johan Hjort og Trine Mellem fra Troms fylkeskommune tilgjengelige som veiledere. Klassen ble delt inn i flere grupper som skulle bli enige om ett felles forslag, noe som kunne være utfordrende for de mange elevene.

– Vi kan være veldig uenige i kommunestyret også, men det er viktig at alle får si sin mening og at flertallet i gruppa kan bli enige på en ordentlig måte om ett forslag. Det er det vi kaller en demokratisk prosess, forklarte ordføreren til klassen.

Populær vikar

Elevene fulgte nøye med da Hjort underviste, og læringsutbyttet i løpet av dagen var ifølge lærerne stort.

– Jeg tror elevene har lært veldig mye i dag. Lokalsamfunn, skatt og demokrati kan ofte være litt vanskelige temaer, men når det kommer inn personer i klasserommet som jobber med dette til vanlig følger elevene med på en helt annen måte, forteller den ene av klassens lærere, Tor Ivar Vestgård.

Ivrige elever

Elevene selv er også svært fornøyd med å ha ordføreren på besøk.

– Det er kjempeartig at Jens Johan er læreren vår i dag. Han lærer oss viktige ting som hvordan vi skal leve sammen og ta vare på hverandre på en liten plass, et lokalsamfunn altså, forklarer to av elevene, Emilie J. Harila og Sara Evensen-Abdulla, ivrig.

Landsomfattende læringsdag

Nær 3.000 fjerde- og femteklassinger over hele landet skal igjennom det samme programmet.

– Jeg er kjempeglad for å bli så godt tatt imot av elevene. De viser også at de allerede kan masse om viktige verdier vi pratet om i dag, sier ordføreren selv.

”Vårt lokalsamfunn” er et dagsprogram i regi av Ungt Entreprenørskap, og det skal gjennomføres i hele Norge.

I tillegg til Prestvannet skole har elever ved Mortensnes, Borgtun og Finnsnes skole fått besøk av to veiledere for å lære mer om lokalsamfunnet.

– Skatt er et tema som kan være vanskelig – og kanskje litt kjedelig. Gjennom opplegget med to gjesteveiledere fra det daglige liv blir undervisningen mer virkelighetsnær, sier Anne Grete Johansen, daglig leder i Ungt entreprenørskap Troms.

TIDLIG KRØKES: Barna på Prestvannet skole fikk et innblikk i demokratiske prosesser under ledelse av ordfører Jens Johan Hjort. Foto: Tom Benjaminsen
POPULÆRT TILTAK: Elevene fulgte ekstra nøye med når Jens Johan Hjort underviste om demokratiske verdier. Foto: Tom Benjaminsen