Nora Thorp Bjørnstad fra Tromsø jobber for VGTV, og skal i kveld være programleder for et direktesendt program fra Tromsø. Målet er å vise fram nordlyset.

- Vi er superspente, dette er så gøy! Å sende direkte-TV av nordlys er etter vår kjennskap ikke gjort før, sier Thorp Bjørnstad.

Sendingen til VG starter klokken 21.00 i kveld, og skal vise live fra Tromsø i håp om nordlys.

Nordlys-dugnad

Etter å ha båret på ideen ei god stund, ble det endelig enighet med VG i Oslo at programmet kunne bli en realitet. Det er bare to dager siden det ble bestemt at dagens sending skulle på, så frem til sendestart klokken 21.00 i kveld har Bjørnstad og resten av teamet hatt mer enn nok å gjøre.

- Alle som bidrar har stilt på kjempekort varsel. Alle er så velvillige, og har lyst til å være med: Dette er skikkelig dugnadsarbeid, sier den spente programlederen.

Alle som bor her nord vet at nordlyset er lunefult, og det finne alltid en viss risiko for at det ikke kommer når vi ønsker det som mest.

- Men vi skal gjøre hva vi kan for å lokke det frem i kveld. Jeg skal prøve å vifte med hvitt tøy, selv om jeg har hørt at nordlyset kan ta deg hvis du gjør det, ler Thorp Bjørnstad.

Les også: To hektiske nordlysår

Nordlysjoik

Og det er ikke det eneste. En ekte nordlysjoik skal fremføres av Per Stian Sara, noe som etter Nora Thorp Bjørnstads mening nesten bør garantere at nordlyset viser seg.

En sending live fra toppen av nordlysobservatoriet krever sine forberedelser. Nora Thorp Bjørnstad har vært på en runde i byens sportsbutikker, og endt opp med massiv bekledning for sendingen.

- Jeg ser vel ut som en michelin-mann med pels på toppen, og kan ikke forstå at det skal være mulig å fryse med alle klærne jeg har vært så heldig å få låne, sier hun.

- I tillegg har mamma lånt meg noen reinsdyrskinn, så vi skal ikke fryse.

Les også: Reiselivet i nord setter ny rekord

Forberedt på fravær

Det var ikke bare-bare å overbevise sjefene om at en direktesending av nordlys er liv laga.

- Det er ikke lett å forklare at selv om alle forholdene ligger til rette for nordlys i værvarselet, så kan det velge å ikke vise seg likevel.

- Men om alt skulle gå mot oss, er vi likevel forberedt. Nå er programmet proppet med mange spennende folk. Blant annet kommer den fantastiske nordlysfotografen Ole Christian Salomonsen, og deler noen av sine tips og triks.