Rolf Klaudiussen har tegnet helt siden han var liten, men har de siste årene jobbet med et mål for øye – å kunne leve av å tegne. Nå er drømmen i ferd med å gå i oppfyllelse når han starter nettbutikken portrettkunstneren.no.

– Jeg har de siste årene tatt imot bestillinger ved siden av jobben min. Etter hvert har jeg merket at etterspørselen bare øker. Det er et stort sug i markedet etter portrettegninger, men mange har ikke visst hvor de skal henvende seg, sier Klaudiussen.

Det siste halvannet året har han jobbet konkret med nettbutikken, og det har bydd på flere utfordringer.

– Jeg vil ha et system der det er like enkelt å laste opp et bilde som på Facebook. Det har tatt litt tid å få til med ulike nettbutikkløsninger. Jeg ønsker også at man i utgangspunktet skal få rammet inn bildet, ellers blir det fort liggende. Slike valgmuligheter vil jeg ha på siden. Jeg er ute etter en totalløsning, som jeg ikke tror noen andre tegnere har, sier Klaudiussen.

Les også: 25 år som avistegner

Kunstnerfamilie

Han er ikke utdannet tegner, men kommer fra en kunstnerisk familie. Broren Odd Klaudiussen jobber som tegner for iTromsø, og eldstebror Alf har tegnet for Nordlys. To andre brødre er også ivrige tegnere, men driver ikke profesjonelt.

– Da jeg var liten satt vi alle rundt bordet og tegnet alle slags skapninger mellom himmel og jord. Talentet har vi nok fått en plass. Selv om jeg ikke er utdannet, så har jeg brukt mange år på å utvikle min egen realistiske stil. Og jeg merker at den treffer veldig godt blant folk. Jeg har hatt mye kontakt med kunstnere i USA og England og utvekslet kunst med dem og det har vært viktig for min utvikling, sier Klaudiussen.

Les også: Hallvard og Odd hyller bannskapen og rekene

Unikt

Han tror den realistiske stilen er noe mange setter pris på – spesielt i den digitale tidsalder.

– Mange er nok overmettet på digitale bilder som blir liggende på datamaskinen eller mobilen. Stadig flere ønsker et unikt kunstverk, som man ikke får kjøpt på Ikea. Et håndtegnet portrett er jo det eneste av sitt slag, sier tegneren.

Han anslår at han i snitt bruker tre til seks timer på et portrett, avhengig av dagsform, forarbeid og hvor mange ansikter som skal tegnes.

Lanseres snart

Selve nettbutikken er ikke å finne riktig enda. Klaudiussen håper at den er klar før det har gått en måned.

– Det dukket opp noe uforutsett. For å ha betalingsløsning på nett må man søke om kortinnløseravtale. Når den er på plass, vil både nettsiden og Facebook-siden være klar, sier han.

Nå er han veldig spent på hvordan hans nye butikk vil slå an i markedet.

– Å kunne leve av portrettegninger er en drøm jeg har hatt i mange år. Jeg vet ikke om noen andre som tegner på heltid på samme måte som jeg nå skal gjøre, sier Klaudiussen.

Les også: Petter Stordalen kjøpte Klaudius-tegning

KJENT MANN: Mandela er blant de mange som Rolf Klaudiussen har portrettert. Foto: Rolf Klaudiussen
TEGNER: Rolf Klaudiussen Foto: Privat