I dag går ankefristen ut i saken mellom Nobina og Troms fylkestrafikk. I rettssaken i slutten av januar var partene ute etter å få fastsatt om oppdragsgiveren er erstatningspliktig for ekstrautgifter busselskapet fikk i det første driftsåret. Nobina mente at hybridbussene og langbussene ikke var egnet for bruk i Tromsø og at de påførte selskapet betydelige kostnader.

Ikke enig

Dommer Oddmund Gamst sier seg ikke enig i dette. Han viser til at det i kontrakten ikke står noe om at Nobina har krav på godtgjørelse for denne typen utgifter. Og så lenge ikke Troms Fylkestrafikk har vært villig til å akseptere kravet eller endre kontrakten, må busselskapet bære risikoen.

Skal mye til

Retten understreker at det skal mye til for at en avtale kan revideres. Samtidig blir det pressert at driften i Tromsø er langt bedre nå enn i startfasen. Problemene er færre, reparasjonsutgiftene er redusert, sykefraværet er nedadgående og stabiliteten betydelig forbedret. Det har ført til at Nobina har fått utbetalt avtalte bonuser.

Ingen overraskelse

Administrerende direktør i Troms Fylkestrafikk, Kurt Bones, sier seg fornøyd med dommen:

– Utfallet ble ingen overraskelse. Nå gjenstår det å se om Nobina går videre og anker avgjørelsen. Det får vi vite i løpet av den kommende måneden.

Driftssjef i Tromsø, Magnar Nilssen, sier kort at selskapet vil bruke tiden til å studere dommen. Hva utfallet av det blir, vil han ikke spekulere i.

Saksomkostninger

Advokat Åge Kvilstad, som representerte fylkeskommunen, har krevd sine utgifter på 499.400 kroner dekket. Det ble godkjent av retten.

Verken nevnte Kvilstad eller advokatene til Nobina, Kaare Andreas Shetelig og Jonathan Kjerschow, har vært tilgjengelige for kommentar.

VINNER: Kurt Bones, direktør i Troms Fylkestrafikk Foto: Tom Benjaminsen