Denne privatjeten har stått parkert på Tromsø lufthavn i kveld, og iTromsø har mottatt flere tips om doningen som ikke er et helt vanlig syn på rullebanen her i byen.

Følg oss på Facebook!

- Flyet, som har registreringsnummer A7-AAM er emiren av Qatar sin privatjet, forteller fly-titter Kim Ruben Fjeldstad.

Selskapet heter Qatar Emiri Flight og har hovedbasen sin i Doha.

Uvanlig syn

- Den er på mellomdistanse på begrenset rullebane, forteller han.

At emirens privatfly er i Tromsø er et uvanlig syn.

- Det er sjeldent man ser en maskin i Qatar-farger. Man ser det samme fargeskjemaet for eksempel på de store passasjerflyene til Qatar Airlines, som eksempelvis flyr fra Oslo til Doha, eller fra Doha til New York. Den samme typen fly har vært innom Tromsø flere ganger, men ikke i Qatar-fargene, sier Fjeldstad.

Fly-titteren ser ikke bort fra at emiren selv er i byen.

300 millioner kroner

Prisen på emirens privatjet kan skremme vannet av de fleste av oss.

- Den er veldig dyr. En Global Express koster mellom 150 millioner kroner og 300 millioner kroner. Det er et av de raskeste privatflyene etter Gulfstreamserien fra V til G650, og det kan klatre til 51.000 fots høyde. Det tilsvarer omlag 15.600 meter, sier Fjeldstad.

- Emiren har jo en mye større maskin i tillegg til flere små. For eksempel har han en privat jumbojet som er på størrelse med verdens største passasjerfly - Airbus A380, sier Fjeldstad.

Minister til oljekonferanse

I disse dager holdes World Petroleum Councils (WPC) første Leadership Conference. Her skal et globalt panel av fagfolk innen gass- og oljeindustri diskutere saker som internasjonalt samarbeid og bærekraftige løsninger.

På oljekonferansens taleliste står blant andre Qatars tidligere visestatsminister og energiminister H.E. Abdullah Bin Hamad Al-Attiyah.

Oljekonferansen foregår på The Edge.