Onsdag ble tidligere direktør av el-handelsselskapet Kraft & Kultur dømt for grovt bedrageri og grove bokføringsbrudd av Södertörns tingsrätt i Stockholm. Den tidligere direktøren, Boris Benulic, er dømt til tre og et halvt års fengsel for grov svindel mot Troms Kraft.

I tillegg til tre og et halvt år i fengsel,  har han fått  forbud mot å drive næringsvirksomhet i fem år. De tre andre tiltalte skal ha sluppet fengselsstraff. Ifølge Dagens Næringsliv er de øvrige tiltalte frikjent for svindeltiltalen, to av dem dømt for grove bokføringsbrudd, mens en fjerde regnskapsmedarbeider ble frikjent på alle punkter.

Kraft & Kultur-skandalen holdt på å velte Troms Kraft da det ble avdekket at det svenske selskapet hadde blåst opp sitt regnskap med nesten halvannen milliard kroner.

- Belastning

Kommunikasjonssjef i Troms Kraft, Lena Glosemeyer Fangel, forklarer at de er lettet over at det nå har falt en dom i saken.

- Det er en god dom og vi er tilfreds med at skyldspørsmålet nå er avklart. Denne saken har vart i fire år for Troms Kraft. Det her er et steg i riktig retning for å bli ferdig med saken, sier Glosemeyer Fangel til iTromsø.

- Det har vært en belastning for selskapet og en del ansatte i Troms Kraft, legger hun til.

22 vitner

Kraft & Kultur var et datterselskap av Troms Kraft AS. Etter intern gransking av faktuering og bokføring i Kraft & Kultur i november i 2011, ble det funnet at et beløp på cirka 1.5 milliarder svenske kroner i årsregnskapet for 2010 manglet substans i virkeligheten.

Hovedforhandlingen har pågått i 21 dager, og i løpet av denne tiden har blant annet 22 vitner blitt avhørt og omfattende skriftlig bevis har blitt rapportert, fremkommer det i dommen.

Bokføringsbrudd

Aktoratet ved Ekobrottsmyndigheten (tilsvarende norske Økokrim) tok ut påtale i mai i 2014 og februar i 2015 mot Benulic for grov svindleri og bokføringsbrudd i regnskapsårene 2003-2010. De tre medarbeiderne er dessuten tiltalt for medvirkning i disse forbrytelsene.

Tingretten har i dommen funnet at Benulic forsettlig har gitt misvisende informasjon ved balanseposten "Opptjente inntekter" (Upplupna intäkter) og bokført alt for høye beløp. Disse feilaktige opplysningene, som har dannet grunnlaget for selskapets årsregnskap for regnskapsåret som anklagen gjelder, har påvirket dommen av selskapet i et økonomisk perspektiv og dermed kunnet medført skade.

- Direktørens handlinger er å vurdere som svindel. Kriminaliteten har vært systematisk og har gjeldt et betydelig beløp. Direktøren er dømt på grunn av grov svindel i åtte tilfeller. Han har gjennom sine handlinger også gjort seg skyldig i bokføringsbrudd, står det i dommen.

Tingretten har videre funnet at de to medarbeiderne ved uaktsomhet har bidratt til Benulics bokføringssvindel, og de er derfor dømt til medvirkning og får betinget dom og bøter. Tiltalen mot den tredje medarbeideren er trukket.

- Svindel er en forbrytelse som sjelden forekommer i våre domstoler. Denne saken, med blant annet flere, interessante tekniske regnskapsspørsmål har fått særlig oppmerksomhet, ikke minst i Norge. En årsak til dette kan være at det i tingretten i Stockholm og Oslo tingrett er pågående rettssaker knyttet til hendelser i saken, sier Richard Ljungqvist, president og tidligere sjefsrådmann.

Vil anke

Boris Benulics advokat, Olle Kullinger, gjør det klart overfor Dagens Næringsliv at hans klient er skuffet over dommen.

- Vi anker dommen. Det er en feilaktig dom, fordi Boris ikke har manipulert noen regnskaper, sier Kullinge til Dagens Næringsliv.