Første halvår av 2014 ble det registrert 2.289 forbrytelser i Troms. I år er tallet redusert til 1.990, noe som tilsvarer en nedgang på 13,3 prosent. Tallene for første halvår av 2015 viser imidlertid en økning i seksualforbrytelser, økonomiske forbrytelser, forbrytelser i familieforhold og narkotikasaker. Saker som opplever en nedgang er simple og grove tyverier, legemsbeskadigelser og voldsforbrytelser.

Les også: Folk i Troms føler seg trygge

– Det er viktig å være klar over at dette kun er den registrerte kriminaliteten. Noen tall er reelle, andre ikke. I kategorien vinningskriminalitet og grove tyverier tror vi tallene er reelle. Vi tror at det meste av grove tyverier anmeldes. Også tallene for voldskriminalitet viser en nedgang, og det tror vi også er reelt. Når det gjelder økonomisk kriminalitet og sedelighetssaker er det snakk om små tall, selv om det viser en økning. Det handler mye om hvordan vi arbeider og oppretter saker. For eksempel i barnehagesaken er det snakk om én sak per barn. Da blir det mange saker, sier politimester Ole B. Sæverud.

Les også: Betydelig nedgang i voldskriminalitet

Mindre vold og tyverier

Den største nedgangen i antall saker ser man blant grove tyverier. Første halvår i fjor var det 192 saker – så langt i år er det kun 63. Det er en nedgang på hele 67 prosent. Grove tyverier kan for eksempel være lommetyveri eller tyveri der det er begått innbrudd.

Les også: Stadig tryggere å være politi i Norge

– Vi er fornøyde med at vinningskriminaliteten går ned. Det er viktig for folk, fordi det treffer mange. Det skyldes nok litt oss, men ikke mye. Det er viktig at vi henger på det og holder det nede, sier Sæverud.

En annen stor nedgang ser man i voldskriminalitet og legemsbeskadigelser.

– Der kan vi ta litt mer av æren. Det handler om å jobbe mot utesteder, skjenkepolitikk og å ha en dialog med kommunen. Også krav til dørvakter og samarbeid er viktig. Det har vi jobbet målrettet mot i flere år.

Det handler om synlighet, men også de tingene man ikke ser, mener politimesteren.

– Slik som krav og opplæring av dørvakter, dialog med kommunen angående overskjenking og lignende. Flere gjøre en god jobb, og da får man det til å fungere bra. Det handler om at det skal være trygt og koselig ute på byen, sier Sæverud.

Og det mener politimesteren det er.

– Tromsø er en trygg by, sier han.

Ut fra tallene ser det slik ut, og Arne Steinvik, leder for Natteravnene i Tromsø mener det samme. Han har vært med i Natteravnene i 17 år.

– Vi har ikke opplevd noen voldsepisoder der vi har vært involvert i 2015, sier Steinvik og fortsetter:

– Vi opplever at vi har en preventiv virking. Når vi kommer til en konflikt løses den ofte opp.

Les også: Rekordmange voldtektssaker så langt i 2015

Observerer og bistår

Natteravnene er godt synlige i bybildet om nettene. Han forteller at de er til stede for å observere og bistå der det trengs.

– Jeg skjønner tallene som viser nedgangen i voldsforbrytelser. De siste årene er jeg enig i at det har vært en nedgang. Vi er blitt flinkere til å ta vare på hverandre. Det er slik vi opplever gatebildet, sier Steinvik.

Han forteller at de absolutt ikke føler seg utrygge i sentrum.

– Vi opplever sentrum som trygt. Det er utrolig mye flotte ungdommer og voksne, så vi synes det er et fantastisk bysentrum, sier Arne Steinvik.

Steinvik forteller at de ofte får positive tilbakemeldinger.

– Vi blir satt pris på, og blir kontaktet av mange som synes det er flott av vi er til stede – både voksne, og unge som synes det er viktig med en edruelig voksenkontakt når de er ute alene, sier Steinvik.

Avdekker mer

Med økningen i antall forbrytelser i familieforhold ser det ut som at flere forbrytelser er begått i år. Ole B. Sæverud forteller at tallene øker hvert år.

– Det er ikke en økning i kriminaliteten, men i hvor mye vi avdekker, sier Sæverud.

Han forklarer at det er viktig for dem å ha et stort trykk på familievoldssaker, spesielt overgrep mot barn. Videre forteller politimesteren at han er fornøyd med større avdekking av narkotikasaker.

– Vi gjør en god jobb der. At det er en økning i antall saker betyr at vi avdekker mer, og det er vi glad for, sier Sæverud.

Politimesteren forteller at de merker nedgangen i antall forbrytelser, men det er fremdeles et høyt arbeidstrykk. Ulike saker gir ulikt arbeid for politiet, forklarer han.

– Men det er en bedre situasjon enn tidligere.

Arne Steinvik, leder for Natteravnene i Tromsø forteller at de ikke har opplevd en voldsepisode så langt i 2015. Han mener folk oppfører seg fint i sentrum om kveldene. Foto: Håkon Steinmo