Og da tenker jeg ikke nødvendigvis på Tom Cruise. Bare for å ha det ute av veien, personlig så fordrar jeg ikke fyren. Hans rollefigur Ethan Hunt har jeg derimot ingenting imot.

I hans nyeste eventyr som har premiere på fredag og er nummer fem i rekken, jakter Hunt over hele verden på Syndikatet, en kriminell organisasjon som dukker opp i slutten av film nummer fire.

For han og henne

Det fører selvfølgelig til mange actionsekvenser, akkurat slik en actionfilm skal være. Det som imidlertid skiller en god actionfilm fra en dårlig er evnen til å bruke pausene imellom de heseblesende stuntene til å bygge opp historien. Det er her «Rogue Nation» lykkes og som gjør dette til en film for både han og henne. De stille periodene fungerer godt i seg selv, takket være et godt manus, og er ladet med spenning, mens de utallige uventede vendingene gjør at man faktisk ikke kan være helt sikker på hvordan dette skal ende.

Men dette er en først og fremst en film for oss gutta som digger teknologiske duppedingser og action. I motsetning til den rådende superhelttrenden med CGI-stunts, er dette en film av den gamle skolen der stuntmenn får juling og blåmerker. Og når det er sagt må man jo bare respektere Tom Cruise for å utføre mange av sine egne stunts.

Girl power

Det visuelt mest imponerende stuntet i «Rogue Nation» er åpningsscenen der Ethan Hunt hopper på et fly i fart og henger seg fast på det. Men actionsekvensene finner ikke bare sted i lufta. Nei, her får du det du trenger både under vann, i teaterkulisser og selvfølgelig både i trange smug og på motorveien. Og selvfølgelig går det fort. Veldig fort til tider, så da er det godt å ha Simon Pegg der som et komisk innslag.

Mens Tom Cruise naturlig nok er hovedpersonen med stor H, begynner han å dra på årene og hans gutteaktige sjarm er ikke like sjarmerende lenger. Da er det godt at regissør og manusforfatter Christopher McQuarrie har vært flink til å finne fram til dyktige skuespillere for å støtte ham opp. Filmens eneste kvinnelige innslag, Ilsa Faust spilt av Rebecca Ferguson, er på mange møter tøffere enn alle gutta til sammen, inkludert stødige Luther Stickell (Ving Rhames) som har vært med i alle M: I-filmene. Sean Harris› fremstilling av skurken Solomon Kane er ekkel og kalkulerende, akkurat slik en filmskurk skal være.

«Rogue Nation» er en helstøpt actionfilm, støttet opp av gode skuespillere, spektakulære actionsekvenser og en god historie, selv om jeg personlig skulle ønsket meg litt flere eksplosjoner.

EGET STUNT: Tom Cruise på vei mot et av filmens tøffeste stunts. FOTO: FILMWEB Foto: Photo credit: Christian Black
FEMME FATALE: Ilsa Faust, spilt av Rebecca Ferguson, er tøffere enn alle gutta til sammen. FOTO: FILMWEB Foto: Photo credit: Chiabella James