I statsbudsjettet for 2015 har Stortinget bevilga 10 millioner kroner til kor på høyt nivå. Dette er en økning av Kulturrådets ensemblestøtte og skal åpne for at flere kor skal kunne søke ordninga.

Kulturrådets musikkutvalg for utøver- og produksjonsstøtte har nå bevilga 4 millioner kroner til et profesjonelt kor i Trondheim hvor det er planlagt 16 deltidsstillinger for profesjonelle sangere. 920.000 kroner er gitt som ei ekstrabevilgning til Vokal Nord i Tromsø. Korets samla bevilgning for 2015 blir dermed på 2,02 millioner, og er gitt til ansettelse av åtte profesjonelle sangere.

I samme tildelingsrunden er det også bevilga 120.000 kroner til Oslo Kammerkor.

Viktig

– Stortingets tilleggsbevilgning skal styrke kor og vokalensembler på et høyt kunstnerisk nivå. Midlene er retta mot profesjonelle kor, vokalensembler samt til nye satsinger på profesjonell virksomhet innen vokalfeltet, sier utvalgsleder Malika Makouf Rasmussen.

– For oss er denne bevilgninga viktig. Slik det ser ut, betyr dette at vi innen kort tid kan starte en prosess med prøvesang og ansettelse av åtte sangere i deltidsstillinger. Til vi har hatt en skikkelig samtale med kulturrådet om alle forutsetninger som ligger i tildelinga, tar vi imidlertid et lite forbehold. Vi er avhengige av at dette blir lange penger – at vi ikke bare får denne tilleggbevilgninga nå og er tilbake på det tidligere tilskuddsnivået igjen i 2016. Dette er sterke signaler vi får, men vi trenger litt avklaring, sier Dag Håvard Hanssen, styreleder i Vokal Nord.

Styrke samarbeid

– Det virker imidlertid som om det fra statens side nå er tatt en avgjørelse om hvor man ønsker å satse på profesjonelle kor. Fra før er Det Norske Solistkor i Oslo og Edvard Grieg-koret i Bergen kommet inn på statsbudsjettet. Gjennom tilleggsbevilgningene som er gitt nå i denne omgang, satses det videre på Trondheim og Tromsø, sier Hanssen.

Makouf Rasmussen uttaler at det er gledelig å se at det blir utvikla profesjonelle kor i flere av byene som har orkesterinstitusjoner.

Med samlokalisering av profesjonelle kor og orkestre åpner det for at det kan det spilles mer krevende og større verk samt opera. For Vokal Nords vedkommende betyr dette først og fremst samarbeid med Nordnorsk Opera og Symfoniorkester.

Ikke nok

– Med åtte sangere i deltidsstillinger kan vi også styrke vår aktivitet med et eget aktivitetsprogram med en oktett bestående av disse sangerne, for eksempel med skolekonserter. Disse sangerne kan også bli leid ut for å styrke andre kor i regionen i forbindelse med prosjekter hvor de har bruk for dette. Slik kan ei profesjonalisering av Vokal Nord også komme flere enn bare oss til gode, sier Dag Håvard Hanssen.

– Men de samla bevilgningene vi nå har fått på 2.020.000 kroner er ikke nok til å finansiere både åtte sangere i 60 prosent stilling og opprettholdelse av vårt planlagte aktivitetsnivå. Vi vil være avhengige av at vi også får inn midler fra andre hold, opplyser Vokal Nords styreleder.

Dette er noe også utvalgslederen i kulturrådet er opptatt av.

– Det blir også spennende å se utviklingen av øvrig finansiering, og det vil bli avgjørende at regionale myndigheter, musikkinstitusjoner og aktører i musikkmiljøet bidrar til utviklingen med bevilgninger, honorarer og sponsormidler, sier Malika Makouf Rasmussen.