Tross gråe skyer og regn i luften har flere tusen mennesker samlet seg på Kulturhusplassen i sentrum for å bli med på fakkeltoget til minne om ofrene, og til støtte for de berørte etter tragedien på Utøya og i Oslo.

SE VIDEO: Tromsø sto stille

Enormt oppmøte

Allerede da itromso.no sin utsendte reporter var på plass i sentrum klokken 17.30 var det enormt mange mennesker som hadde samlet seg utenfor Kulturhuset for å tenne lys og legge ned blomster.

Etter hvert som klokken nærmet seg 18 strømmet det på med mennesker som ønsket å delta i fakkeltoget.

Like før folkemassen startet sin ferd bort Storgata, i retning kirkeparken, var det tettpakket med mennesker fra Rådhuset og nedover bakken utenfor Kutlurhuset og videre ned til Stortorget.

I tillegg sto mennesker tett i tett nesten helt fra Veitasenteret og bort til Fokus Bank.

- Viser medfølelse

Noen av de som hadde tatt turen til sentrum for å delta i fakkeltoget var Eva Margrethe Olsen og Hilde Helseth Andersen.

De var ikke selv direkte berørt av tragedien, men hadde likevel med seg blomster som de la ned foran Kulturhuset i forkant av toget.

- Vi er her for å vise medfølelse for de som har mistet sine og for å vise respekt for alle de omkomne, sier Olsen.

Hun får støtte fra Andersen som påpeker at de tenker mye på de som kom seg i livet fra Utøya, og som nå sitter igjen med voldsomme traumer etter det de har sett og opplevd.

- Det er helt uvirkelig det som har skjedd, og selv om vi ikke selv kjenner noen som har vært der, er vi alle berørt uansett, påpeker Andersen.

Solidaritet og samhold

Kristin Jensen hadde tatt med seg sin tre år gamle datter Juliane Jenssen Bratteng for å legge ned blomster og delta i fakkeltoget.

Heller ikke hun var direkte berørt av tragedien, mens synes likevel det var viktig og riktig å delta på denne minnemarkeringen.

- Det handler om å vise solidaritet og samhold, så jeg synes det er veldig flott at så mange har tatt turen hit i dag til tross for det dårlige været, påpeker Bratteng.

Gudstjeneste utendørs

Fakkeltoget skal gå gjennom sentrum til domkirkeparken, hvor det skal holdes en kort utendørsgudstjeneste.

Gudstjeneste vil ha fokus på støtte og solidaritet overfor alle som er rammet av terrorhandlingene i Oslo og på Utøya. Ordfører Arild Hausberg og AUF-erne Stian Kogler og Brage Sollund vil holde appell.

Det vil også bli musikalske innslag med Hogne Rundberg og Kjetil Holmstad-Solberg fra Violet Road, Espen Elverum og Julie Alapnes Normann. I tillegg vil Tore Ekmann, domkantor Hijoo Moon og Johannes Garam Liebig bidra med musikk.

Gudstjenesten vil ledes av sokneprest Kjell Y. Riise.

Kristin Jensen (37) hadde tatt med seg datteren sin, Juliane Jensen Bratteng (3) og hennes venninne, Anna Helberg Uteng (3) for å vise samhold og solidaritet. Foto: Kine Hanssen
Eva Margrethe Olsen (51) og Hilde Helseth Andersen (55) syntes det var viktig å delta i fakkeltoget for å vise medfølelse med alle berørte etter massakren på Utøya og bombeangrepet i Oslo. Foto: Kine Hanssen