Den pikante Sp-striden kommer med bakgrunn i nominasjonsprosessen til stortingsvalget neste år.

Det er spesielt tre forhold som senterpartistene i Tromsø reagerer på:

■ Sandra Borch lanseres som "Tromsø-kandidat" – til tross for at hun ikke bor i byen.

■ Tromsø Sps kandidat - Peter Ørebech - ble flyttet fra 2. plassen på forrige stortingsvalgliste og foreslått til 8.plassen. Det fikk ham til å trekke seg.

■ Andre lokallag skal ha konspirert mot Tromsø for å sikre Borchs listeplassering.

– Sandra Borch er ikke tromsøværing, og nå prøver man å "snike" henne inn som bykandidat. Hun har imidlertid aldri vært registrert som innbygger i byen, hun er fra Lavangen, og sa senest i et avisintervju i helga at hun bor i Oslo, sier kommunestyrerepresentant og styremedlem Ann Sissel Enoksen.

Splittelse

– Hvordan vil dere unngå splittelse i partiet når dere går ut så sterkt mot Borch og stortingslisten - kun ti måneder før valget?

– Vi har veid både for og imot om vi skal gå ut med dette. Man skal selvsagt være lojale, men samtidig kommer man noen ganger til en grense for hvor mye man skal tåle. Vi har nådd den grensen, sier Enoksen.

Hun mener at det finnes én hovedgrunn til at Borch er blitt andrekandidat. SU-lederen er ifølge Enoksen svært nær Senterpartiets sittende stortingsrepresentant, Irene Lange Nordahl, i de fleste viktigste politiske sakene. Dessuten stiller seg Borch positiv til økt olje- og gassvirksomhet i Nord-Norge – til forskjell fra standpunktet til Tromsø og Peter Ørebech.

– Lokallaget i Harstad sier ja til olje og gass, og jeg er overbevist om at de har en rolle i spillet rundt andreplassen. De har alliert seg med andre lokallag for å "skjerme" Borchs posisjon, sier Enoksen.

Skremmer velgere

Enoksen tror at Senterpartiet skyter seg selv i foten ved å vrake Ørebech til fordel for Sandra Borch. I forrige stortingsvalg var det på håret at Sp fikk et stortingsmandat, og kampen om stemmene vil være enda hardere neste år. Da er det dessuten færre mandater å fordele ettersom Tromsbenken blir redusert med én plass.

– Vi er avhengige av at velgerne i Tromsø støtter Senterpartiet i valget – tross alt bor mellom 30 og 40 prosent av velgerne her i kommunen.

– Folk gjennomskuer forsøket på å gjøre Sandra Borch til tromsøværing, og vi risikerer å skremme bort velgere – noe som vil gjøre det enda vanskeligere å få inn Irene Lange Nordahl på Stortinget, sier Enoksen.

Jobbe sentralt

- Hva vil dere gjøre nå - valglisten til Stortinget er jo klar etter nominasjonsmøtet?

– Det er ikke så mye vi kan gjøre annet enn å gi vårt syn på saken. Vi vil imidlertid ta opp saken med vårt sentrale partiapparat, for vi kan ikke godta dette i fremtiden. Vi tar avstand fra måten nominasjonsprosessen har skjedd på, sier Enoksen.

Leder i nominasjonskomiteen i Troms Sp, Gunnleif Alfredsen, tilbakeviser all kritikk fra Tromsø Sp.

- Prosessen har vært ryddig og grei. Kritikken rimer ikke med virkeligheten i det hele tatt, sier han til itromso.no

Han sier at arbeidet med å sette sammen en stortingsliste har vært åpen og gjennomsiktig, og at det ikke har vært noen lokallag som har avgjort ting på bakrommene.

Tromsøværing

At Sandra Borch "maskeres" som tromsøværing, er bare tull, mener han videre.

- Jeg kjenner meg overhodet ikke igjen i påstanden, og jeg kan jo si det sånn at det er mange i Tromsø som har gitt uttrykk for at de er glade for at det er hun som står på andreplassen.

Ifølge ham fikk Ørebech langt mindre støtte enn Sandra Borch da valglisten skulle settes sammen. Han fikk ti nominasjoner, noe som egentlig ville ha plassert ham lenger ned på lista enn der nominasjonskomiteen plasserte ham.

- Topplasseringer på lister gjør man seg fortjent av, det har man ikke klippekort ti, sier Alfredsen.

Hovedpersonen selv, Sandra Borch, er hoderystende over påstandene fra Tromsø Sp.

- Jeg har bodd i Tromsø de siste fem årene, jeg er medlem i Tromsø Sp, og har jobbet aktivt med tromsøpolitikk på fylkestinget de siste to årene, sier hun.

Tror på samarbeid

Hun sier at hun er trygg på at nominasjonsprosessen har gått riktig for seg.

- Jeg hadde full backing i nominasjonsprosessen og på nominasjonsmøtet. Jeg fikk samtlige stemmer på møtet - bortsett fra Tromsøs tre, sier hun.

- Hvordan tror du samarbeidet vil bli med Tromsø Sp?

- Jeg er innstilt på å samarbeide med dem, men jeg synes det er synd at de føler at jeg ikke er god nok som Tromsø-kandidat.

Kritisk til egen nominasjonsprosess Foto: Tom Benjaminsen
Gunnleif Alfredsen, leder i nominasjonskomiteen i Troms Sp, tilbakeviser kritikken fra Tromsø Sp. Foto: Stian Andre Lund