På mandag flyttet Hurtigruten inn i sine nye lokaler i Fredrik Langes gate 14, noe som markerte slutten på en lang flytteprosess fra Narvik til Tromsø.

Lett til beins

- Prosjektgruppen som har administrert flytteprosessen har gjort en kjempejobb og det var artig å se at vi kunne være så lett til beins, sier konsernsjef Daniel Skjeldam.

«Lett til beins» synes også å være et nøkkelord for det nye konsernsenteret.

- Selv om vi administrerer en 120 år gammel merkevare, skal vi nå bygge en ny kultur for Hurtigruten. Vi har ansatte som har vært med oss siden selskapet Hurtigruten ASA ble opprettet i 2006, men også tilbake til gamle TFDS og OVDS. Med dette senteret kan vi være åpne for endringer og har kort vei til markedet, fortsetter Skjeldam.

Fremtiden

Lokalenes utforming med åpne, lyse rom bærer da også preg av en ny kultur, og markeres allerede i inngangspartiet med sine fire modeller av hurtigruteskipene «Trollfjord», «Midnatsol», «Nordlys» og «Richard With».

- Her er det ingen dystre portretter av tidligere konsernsjefer. De har vært viktige for historien, men nå fokuserer vi på fremtiden, konstaterer konsernsjefen.

Også Skjeldams eget kontor har gjennomgått en radikal endring.

- I Narvik hadde jeg et stort og mørkt kontor preget av mahogni og messing, nå sitter jeg i åpent landskap sammen med de andre ansatte.

Ifølge Skjeldam er det åpne landskapet sentralt for kommunikasjonen mellom avdelingene.

Globalt selskap

Det nye senteret symboliserer også en endring i selskapets drift og organisering.

- Tidligere eide vi våre egne lokaler, men nå leier vi. Vi har også kvittet oss med ferger og lagt hurtigbåtene ut for salg. Da kan vi fokusere på å drifte hurtigruteskipene samtidig som at det frigjør kapital, forklarer Skjeldam.

Konsernsenteret i Tromsø skal administrere et globalt selskap med en omsetning 3,5 milliarder kroner med kontorer iblant annet Tallinn, Hamburg, USA og Longyearbyen. og er det største globale selskapet med hovedkontor i Tromsø.

- Men det er viktig å huske på at produktet vårt er hurtigruteskipene og det som skjer i hver havn. Sånn sett skapes det ingen verdier her, vi administrerer dem bare. Da er det godt å ha skipene noen meter ned gata, samtidig som at vi har de reisende gående i gata, avslutter Skjeldam.

Hurtigrutens nye lokaler eksteriør Foto: ÅSGEIR JOHANSEN
Driftssentralen Foto: ÅSGEIR JOHANSEN