I kjølvannet av drapene på de israelske ungdommene Naftali Fraenkel (16), Gil-Ad Shaer (16) og Eyaø Yifrah (19), som ble funnet mandag kveld, igangsatte Israelske myndigheter tung bombing av de palestinske områdene.

Israels fungerende ambassadør i Norge, George Deek, sa til NRK i går at bombingen ikke var en hevnaksjon mot palestinerne for drapene, men et preventivt angrep på Hamas, som de mener står bak.

Roligere kveld

Ifølge Mads Gilbert, som har oppholdt seg på Gaza i tre uker i forbindelse med oppfølgning av en rekke prosjekter for Universitetssykehuset Nord-Norge ved Shifa-sykehuset, er situasjonen nå anspent.

- Det har vært roligere i kveld enn forleden kveld. Vi har spist et nydelig fastemåltid i en slags folkepark som har blitt bygget like ved blokaden. Nå nyter vi solnedgangen til lyden av fjern bombing, forteller han.

Gilbert opplyser at det virker som om det nå er langt mer uro på vestbredden og i Jerusalem enn på Gaza.

- De har bombet i dag, men mildere enn tidligere. Jeg var på sykehuset og der tok vi inn noen skadde etter trafikkulykker. Det har foreløpig ikke kommet inn noen skadde som følge av bombing i dag, forklarer han.

På bristepunktet

Tromsø-legen forteller at palestinerne på Gaza nå er avventende.

- De mener dette kan gå begge veier - enten blir det med truslene fra Netanyahu, som har truet med å tilintetgjøre Hamas, eller så blir det en ny israelsk storoffensiv, sier han.

Gilbert håper inderlig sistnevnte ikke inntreffer.

- Samfunnet her er slitent og nedbrutt. Det er omfattende fattigdom og folk sliter med å få dagene til å gå opp. Det er også store problemer med helsestellet, blant annet sliter man med å få innført medisiner og reservedeler, forklarer han.

Ifølge Gilbert er hele samfunnet nå på bristepunktet, og en storoffensiv kan bli katastrofal.

- På det største sykehuset, altså Shifa, utføres det nå kun livreddende kirurgi. Det er mangel på alt, og proteseverkstedet, som nordnorske midler har holdt åpent siden 2006, er i ferd med å måtte stenge, sier han.

- Uakseptabelt

Situasjonen forverres ytterligere, ifølge Gilbert, av at Israel nå har full kontroll på vareflyten inn og ut av Gaza.

- Da tunnelene fra Egypt ble stengt, kuttet Israel den siste navlestrengen til Gaza. Det medfører at bensinprisene har firedoblet seg. Det er nå beinhard rasjonering på strøm, vann og bensin, forklarer han.

Dette har igjen ført til at kommunen i Gaza ikke har råd til å drive det mest fundamentale av virksomhet, som søppelhenting, rensing av vann og lignende.

- Det er jo dette som har betydning for folkehelsen. Altså vann og mat. Studier viser at barn i Gaza er grovt underernært. Nærmere 70 prosent sliter med blodmangel, proteinmangel og kortvoksthet som følge av dette, sier Gilbert.

Han mener man nå må få øynene opp for det som skjer.

- Dette er ikke en naturkatastrofe. Det er en situasjon som er 100 prosent menneskeskapt, og det er den israelske regjeringen som står bak. Det må folk ta inn over seg. Vi kan ikke akseptere at 1.7 millioner mennesker er fullstendig innesperret, sier han, og fortsetter:

- Det er et apartheidsystem med en forskjellsbehandling som aldri ville blitt godtatt i Norge. Det kan vi ikke akseptere i 2014.

Denne 10 år gamle palistinske gutten fikk hjertestans etter kontakt med et aggregat som overledet gjennom ham. Han ble gjennopplivet på Shifa og ligger nå på intensiv. - Et godt eksempel på det denne 7-års beleiringen av Gaza medfører for vanlige folk. Strøm noen timer i døgnet, vann enkelte dager, resten kostbare, farlige og forurensende aggregat og kostbart flaskevann, sier Mads Gilbert. Foto: Mads Gilbert