Mads Gilbert sendte i dag morges en desperat SMS til helse- og omsorgsminister Bent Høie:

HASTER! Kjære Helse- og omsorgsminister Bent Høie. Sykehusene i Gaza er nå utsatt for omfattende israelske militære angrep med tap av menneskeliv, bygninger, funksjon og kapasitet. Vi ber deg, som vår overordnede, og din regjering om å iverksette umiddelbare tiltak for å etablere en fysisk, uniformert internasjonal tilstedeværelse (FN, ICRC) 24/7 ved de gjenværende sykehusene i Gaza. Både pasienter og ansatte risikerer nå å bli drept i de israelske angrepene, slik det senest skjedde igår kveld da barnesykehuset i Gaza ble bombet. Vi ber deg på det innstendigste om å medvirke til at de palestinske sykehusene, pasienter og ansatte straks får  beskyttelse etter internasjonal lov og folkerett. SITUASJONEN ER KRITISK OG VI BER DEG OG DIN REGJERING STRAKS TREFFE NØDVENDIGE INTERNASJONALE TILTAK.

Sykehus under angrep

Gilbert forteller at dette er et siste desperat forsøk på å oppnå internasjonal beskyttelse. De siste dagene har Gaza vært hardt angrepet av Israelske styrker.

- Både sykehus og ambulanser er under direkte og indirekte bombing. Foreløpig er 30 helse- og ambulanseinstutisjoner ødelagt. Tre sykehus har vært under direkte beskytning, et av de er barnesykehuset som er totalt ødelagt. Jeg var der nå nettopp. Et barn på to og et halvt år omkom der.

I tillegg skal flere ambulanser, klinikker og helsesenter ha vært under angrep. Gilbert forteller at han tidligere har anmodet om permanent tilstedeværelse fra FN eller Røde kors, men at forespørslene ikke har blitt imøtekommet.

Desperat bønn om hjelp

- Så som et siste forsøk sendte jeg nå melding til sjefen min, som er helseministeren. Der fikk jeg svar umiddelbart om at han hadde videresendt meldingen til utenriksministeren, noe som jo er formelt korrekt.

Gilbert sier han har et håp om at Norge som en viktig internasjonal stemme kan få slutt på det som skjer i Gaza.

- Det som skjer nå det går bare ikke. Det hører ikke hjemme noe sted.

Ifølge legen er Gaza for øyeblikket under intens bombing. Han opplyser også om at de har røntgenbilder som indikerer bruk av spikerbomber, som er ulovlig.

- Israel begår krigsforbytelser. Du kan si ha du vil om at det er to parter som kriger, men se på forholdene. To sivile israelere har dødd foreløpig. Flere hundre sivilie palestinere har blitt drept, deriblant 195 barn.

Foto: Reuters / NTB scanpix