Liv-Marie Eike trykker på startknappen i hennes Nissan Leaf. Ikke en lyd.

– Det var uvant i starten, men nå synes jeg stillheten er ganske behagelig.

Eike pendler daglig mellom Vikran og Universitetet der hun jobber. Hver dag tilbakelegger hun de drøye 30 kilometerne, fram og tilbake. I elbil altså.

– Det går fint. Nå om sommeren så kan jeg ta to turer til og fra byen før batteriet er tomt. På vinteren går det mer strøm til oppvarming, så da rekker det bare til en, forklarer hun.

Lønnsomt

Eike har hatt bilen i to og et halvt år. Da de kjøpte var de nummer to som fikk elbil på Vikran. Nå er det til sammen tolv stykker som kjører elbil der ute. Hvorfor?

 – Med full rabatt koster det 50 kroner å kjøre tunnelen. De pengene slipper vi å betale når vi kjører elbil.

I utgangspunktet koster det 100 kroner å passere bomstasjonen, men dersom man kjøper Autopass-avtale for 10.000 kroner slipper man unna med halve prisen. For Eike som kjører minst én gang til byen hver dag, så betyr det at hun sparer over 2000 kroner i måneden.

Smitteeffekt

Når Liv-Marie Eike og familien hennes kjøpte sin Nissan Leaf så hadde de allerede prøvd den flere ganger. Det føltes trygt at noen på Vikran allerede hadde prøvd, og sett at det gikk fint å pendle med den.

– Smitteeffekten har nok også litt å si, men innsparingene er nok den viktigste grunnen.

Og det kan man forstå. Hvor mye man sparer kommer selvfølgelig an på hvor ofte man bruker tunnelen, men rundt regnet kan man si at de tolv elbil-eierne til sammen sparer over en kvart million.

Ønsket av politikerne

Samtidig betyr det at tunnelen går glipp av en kvart million årlig.

– Vi er jo ikke med på å betale ned tunnelen, men så kjører vi jo miljøvennlig. Og det er det politikerne vil. , forteller Eike.

Og det er tydelig at tiltakene fra regjeringens side fungerer. I dag finnes det over 150 elbiler i Tromsø kommune, de aller fleste av samme type som Eike har.

– Før var det slik at vi hilste på alle som hadde samme bil, men nå blir det for slitsomt. De er jo over alt! utbryter hun.

Luksus

For Eike og familien betydde alle avgiftsreduksjonene at de kunne kjøpe en mer komfortabel bil enn ellers. I tillegg sparer de mye på drivstoffkostnader.

– Vi bruker mye tid i bilen, så da liker jeg at det er komfortabelt.

Liv-Marie Eike er svært fornøyd med kjøpet av elbil. Foto: Petter Winther