Med politikere, lokale kjendiser og sjakkspillere fra nærmere 180 land til stede var endelig sjakk-OL i gang. Det timelange showet, som fant sted i Skarphallen på Langnes i går kveld, bar preg av lokale tilskudd og et lite hint av internasjonal storhet.

– Dette var et sjakk-OL verdig, sier Børge Robertsen som er leder for Sjakk-OL 2014.

Han benytter også anledningen til å skryte av produksjonsselskapet Gyro som fikk frie tøyler i utformingen av arrangementet. Og visst var det en suksess.

Se video: Violet Road: - Det råeste vi har sett

Gigantisk scene

Det hele åpnet med Nordnorsk symfoniorkester sammen med fiolinist Ragnhild Furebotten fra Hekla Stålstrenga som spilte ”Dyrande”, hvor storskjermen bak symfoniorkesteret åpnet små luker hvor man kunne se resten av besetningen til bandet. Det hele kunne minne litt om Pink Floyds ”The Wall”-turne i sine dager.

Etter noen velvalgte ord om Tromsø og sjakkolympiaden fra FIDEs president Kirsan Ilyumzhinov var det klart for et av showets desidert største høydepunkter.

Flørtet med russere

Inger Biret Kvernmo Gaup presenterte en joik som trollbandt hele forsamlingen på om lag 3.000 tilskuere. Mobiltelefonene sank sakte ned i fanget til folk og rekken med sjakkspillere fra Jamaica tok en pause i flørten med de russiske jentene på raden foran. Det hele ble etterfulgt av kveldens desidert høyeste applaus.

Finansminister Siv Jensen fulgte opp med å framsnakke Tromsø og Magnus Carlsen.

Les også: - En unik mulighet for Tromsø

Forsmak på musikal

For mange var også kanskje smakebiten på musikalen Chess med Lisa Stokke et av kveldens høydepunkt. Musikalstjernen fra Tromsø leverte virkelig sammen med NOSO, og Jens Johan Hjort kommenterte like etterpå at nå kan man virkelig glede seg til premieren som er i morgen.

Etter en lang gjennomgang av 180 flagg og nasjoner, påfulgt av jubel for hvert land, kom man til finalen med presentasjon av det norske laget og en låt av tromsøbandet Violet Road.

Bandet fremførte en frisk og ny utgave av ”Can You Hear the Morning Singing” sammen med NOSO.

Se bildeserie fra showet her

Noen tomme stoler var det å skimte, men dette må ha vært på grunn av sjakk-OLs billett-blemme dagen før. Jeg mener dette må ha vært noe av det beste TV-showet med publikum Tromsø noengang har levert. Og jeg vet at mange av tilhørerne inne i salen allerede har lagt både Violet Road og Hekla Stålstrenga tett til sitt hjerte. En spansktalende tilhører spurte til og med undertegnede om korrekt stavelse på en av de nevnte bandene for så å legge bandet til på iTunes og spotify.

Les mer i morgendagens papirutgave

Børge Robertsen fulgte spent med på startsskuddet på sjakk-OL 2014 under åpningsseremonien i Skarphallen sammen med 3000 tilskuere. Nå begynner derimot den virkelige jobben, sier Robertsen. Foto: Tom Benjaminsen