Etter at Tromstun skole sto ferdig senhøsten 2012, gikk det ikke lang tid før de første småkrypene ble oppdaget. Etter hvert økte problemet såpass at kommunen bestemte seg for å gjøre noe med saken. I dag er et 40-tall feller satt ut på strategiske steder på hovedplanet.

Nye hver dag

– Vi fikk de første sølvkre da det kom leveranser til skolen. Høyst sannsynlig har de vært i esker med bøker eller andre papirer. Derfra var veien kort til steder hvor de kunne gjemme seg bort.

Steinar Andersen betegner ikke skadedyrene som plagsomme.

– Men det er ekkelt når de er synlige. Heldigvis blir de borte så snart lysene kommer på.

Vet ikke

Vaktmesteren vet ikke om han kan bli kvitt svineriet ved hjelp av feller. Det ser imidlertid ut som om antallet ikke øker.

– Problemet må holdes i sjakk slik at vi begrenser spredningsfaren.

Han kjenner til at kommunen er tilbudt en runde med sprøyting i håp om å bli kvitt småkrypene.

– Men det gis ingen garanti for at sølvkre-plagene er over. Da vil pengebruken – rundt 30.000 kroner – være bortkastet, sier Steinar Andersen.

Byarkivet

Leder i byarkivet, Johanne Lunga, holder til i rådhuskvartalet og har også sølvkreplager:

– Vi har benyttet limbånd på utsiden av strategiske dører – blant annet inn til selve arkivet. Det gir en jevnlig fangst av småkryp. Så langt virker det som om situasjonen er under kontroll, men man vet aldri, sier Lunga.

Ufarlige kryp

Skadedyrbekjemper Stein Brattfjell i Aktiv Nord AS, bekrefter at sølvkre-problemet har økt i omfang de siste årene:

– Mange nye betongbygg er hjemsøkt av sølvkre som trives i litt fuktig betong. Krypene er ikke farlige for mennesker, men kan gjøre stor skade på tekstiler og papir om de blir mange nok. Derfor er det viktig å ta ondet ved roten, sier Brattfjell.