Blå Kors arrangerte mandag kveld et informasjonsmøte for naboer om de tolv rusboligene som skal etableres i nedre Tromsdalen. Ifølge flere av møtedeltakerne skal det ha blitt tidvis høy temperatur.

– På møtet ble det vist et stort behov for å si sin mening og for å få informasjon. Engasjementet fra naboene i området var stort, sier Magnar Lie, divisjonsdirektør for Barn, Omsorg og Frivillighet i Blå Kors.

Voksne rusmisbrukere

På møtet ble det blant annet gitt informasjon om målgruppen.

– Det er snakk om godt voksne rusmisbrukere, hvor ruslidelser er hovedkriteriet for å komme inn. Det kan også være snakk om tilleggslidelser som psykiske og kognitive skader.

Saken har pågått siden etableringen ble vedtatt i 2013. Siden den gang har saken blant annet vært gjennom to klagerunder hos Fylkesmannen.

Nok en klagerunde

Nå står saken på vent. Når klagefristen løper ut neste uken, lander saken nok en gang på Fylkesmannens bord.

– Vi mangler kun igangsettelsestillatelse, men vi gjør ingenting før alt det formelle er på plass og er avventende til hva som skjer når saken nå blir behandlet hos Fylkesmannen.

Lie vil imidlertid ikke beskrive stemningen som amper.

– Vi ga informasjon, og ikke all informasjon ble like godt mottatt. Det kom fram innsigelser mot våre planer, men vi har en avtale med kommunen som vi vil gjennomføre hvis vi får de nødvendige byggetillatelsene.

Nærmeste nabo

En av dem som deltok på møtet er Karin Eilertsen, som blir nærmeste nabo til det planlagte bygget.

– Vi reagerte veldig på at kommunen ikke dukket opp på møtet. Det er mye det som er problemet i denne konflikten og som skaper amper stemning, nemlig at verken Tromsø kommune eller Blå Kors har vært i en åpen dialog med oss i nabolaget fra starten av.

Det er flere aspekter ved saken hun reagerer på.

– Vi synes ikke tomta er egnet for et så stort bygg og vi stiller spørsmål ved hvorfor man vil plassere et slikt bygg så tett på et bebygd område med mange barn. Ifølge Blå Kors er dette langtidsplasser uten noen form for behandling, sier Eilertsen.

Det bekrefter Lie i Blå Kors.

– De fleste vil ha langvarig opphold, men det kan i noen tilfeller også være kortere. Målsettingen er omsorg og bolig, men vår erfaring er at når folk får gode boforhold, så ser vi ofte gode prosesser hos vedkommende. Rehabilitering er ikke målsettingen med boligene, men kan bli en tilleggsgevinst, sier Lie.

Han forteller at kommunen var varslet om møtet.

Eilertsen understreker at hun forstår at rusmisbrukere må ha et sted å bo.

– Selvfølgelig forstår jeg at rusmisbrukere må ha et sted å bo, men i denne saken har vi blitt fullstendig overkjørt. Jeg har selv ei datter på 4,5 år og jeg vil ikke at hun skal vokse opp med rus så tett på seg. For oss er det en veldig krevende situasjon å sitte opp i og vi mener det er andre områder i Tromsø som er bedre egnet.

Hun trekker blant annet fram kommunens tomter ved Åsgård som et bedre egnet sted for rusboligene.

Klar for byggestart

Kristoffer Kanestrøm, byråd for helse og omsorg, kjenner seg ikke igjen i kritikken fra nabolaget.

– Jeg synes vi har hatt en god dialog og det har tidligere vært et møte hvor kommunen har deltatt. Vi vil være tilgjengelig fremover også, hvis det skulle være behov.

Helsebyråden ser fram til at byggingen snart kan starte.

– Jeg er veldig glad for at vi endelig har signert kontrakter om bygging og drift av de tolv omsorgsboligene for rusavhengige. Det har vært en langt prosess.

Det er usikkert hvor lang saksbehandlingen blir, men Kanestrøm håper byggingen kan starte allerede i vinter.

– Man kunne sikkert lagt dette en annen plass, men nå har vi landet på denne tomta. Tomta er egnet for formålet og det er viktig at vi gir rusavhengige et sted å bo og et verdig liv. Jeg kan forstå motstanden fra naboene, men all erfaring viser at dette vil gå veldig greit. Omsorgsboligene har døgnbemanning og Blå Kors har lang erfaring med drift av slike boliger.

12,5 mill.

Kommunen og Blå Kors har signert en leiekontrakt på 30 år og en tjenestekontrakt på 20 år som kan forlenges med ti år av gangen. Kanestrøm opplyser at kontraktene er på omtrent 12,5 millioner – men siden flere av brukerne allerede mottar tjenester og skal betale husleie, vil merkostnadene for kommunen bli på omtrent 4,1 millioner.

Karin Eilertsen og Odd-Einar Thilesen har tidligere uttalt at til iTromsø at de flytter hvis rusboligene bygges. Foto: Tom Benjaminsen
INFORMASJON: Magnar Lie, divisjonsdirektør for Barn, Omsorg og Frivillighet i Blå Kors, opplevde at naboene hadde et stort behov for å få informasjon på møtet. Foto: Blå Kors
ØNSKER INNSPILL: Bildet viser en representativ illustrasjonsmodell. Blå Kors opplyser at bygget ikke er detaljprosjektert og at de gjerne vil ha innspill fra naboer angående materialvalg og estetiske tilpasninger. Illustrasjon: 70N Arkitektur