Under dagens pressekonferanse på fylkeshuset presenterte fylkesrådsleder Cecilie Myrseth (Ap) det nye fylkesrådet.

Ivar Prestbakmo (Sp) og Roar Sollied (V) beholder sine poster som henholdsvis samferdselsråd og fylkesråd for utdanning, mens Willy Ørnebakk (Ap) tar over som fylkesråd for næring, kultur og helse.

Ny fylkesrådspost

I tillegg til de fire fylkesrådspostene man har oprerert med tidligere, har Myrseth & Co. opprettet en ny fylkesrådspost for plan og økonomi, som skal besittes av KrF-politiker Gerd Kristiansen fra Nordreisa.

– Det blir utrolig spennende. Det er en bred posisjon som skal ha overordnet budsjettansvar for alle fylkets sektorer, så det blir masse jobb. Vi vet at vi har en del økonomiske utfordringer, og læringskurven er bratt, men jeg gleder meg likevel, sier Kristiansen.

– Vil levere

Hun legger ikke skjul på at hun merker et visst press på seg.

– Jeg er opptatt av å levere kvalitet. Samtidig har vi hatt ganske kort tid på å forberede årets budsjett, så de store budsjettendringene fra det nye fylkesrådet kommer ikke før til neste år. Det betyr ikke at vi ikke skal bruke tiden godt fremover. Vi skal sette oss godt inn i dette, finne det handlingsrommet som er og jobbe aktivt for å bruke penger mer effektivt, sier Kristiansen.

– Tøff jobb

Den ferske fylkesråden legger stor vekt på å utvikle fylket regionalt, men påpeker at det kommer til å bli vanskelig.

– Vi mener at vi har store muligheter i nord, men at vi også har store utfordringer med å kommunisere dette videre til det sentrale nivået og til dels til andre partier i fylket. Det blir en tøff jobb, men vi har troen på at vi er mulighetenes landsdel, sier Kristiansen.

Hun ser nå fram til å samarbeide med de andre partiene i fylkesrådet.

– Det kommer til å bli helt topp. Jeg har hatt et par kaffeprater med dem og personkjemien funker og vi har mye til felles innenfor fylkespolitikken. Det kommer sikkert til å bli noen mindre sjøslag innimellom, men jeg tror det kommer til å gå bra. Jeg gleder meg til de årene som kommer.

Felles plattform

Selv om Kristiansen ser for seg litt urolig vann i tiden fremover, gjorde det nye fylkesrådet det klart under pressekonferansen at de nå er enige om en felles politisk plattform.

Blant sakene de vil kjempe for, legges det særlig vekt på fem punkter:

1. Å få gjennomført et løft for yrkesfagene og jobbe målrettet med næringslivet for å få på plass flere læreplasser.

2. Å ruste opp og vedlikeholde fylkesveiene. Fylkesrådet vil også kreve ekstraordnære tiltak fra regjeringen og Storting for å få bukt med etterslepet i fylket.

3. Å videreutvikle den desentraliserte skolestrukturen i fylket, og samtidig si nei til opprettelse av nye privatskoler.

4. Heve aldersgrensa for barnebillett på kollektivtransporten til fylte 18 år.

5. Starte en bred prosess for en ny og langsiktig eierstrategi for Troms Kraft.

Under pressekonferansen vektla også Myrseth samarbeid med de andre fylkene i nord.

– Våre tre fylkes har mange felles interesser, og vil tjene på å stå sammen både internt og overfor sentrale myndigheter. Ikke minst er det viktig å stå opp mot den økende sentraliseringa og kuttene i fylkeskommunenes budsjetter, sier Myrseth.

FYLKESRÅDET: Roar Sollied (V) og Gerd Kristiansen (KrF). Foto: Trond Thomassen Foto: Trond Tomassen
SENTERPARTIET: Ivar Prestbakmo. Foto: Trond Thomassen Foto: Trond Tomassen
LEDER: Cecilie Myrseth (Ap). Foto: Trond Thomassen Foto: Trond Tomassen