FR. NANSENS PLASS: – Vi vil øve på flere ting denne uken. Blant annet å sikre diverse objekter. For å ta et eksempel, la oss si det er en trussel mot olje- og gassanlegg. Da vil politiet rykke ut, men de har begrensede ressurser siden de også skal passe på resten av Tromsø. Da stiller vi opp og avløser politiet, og sikrer et objekt som i denne fiktive situasjonen er olje- og gassanlegget Bunker Oil, sier kapteinløytnant Rolf. K. Ytterstad i Heimevernet.

Fra og med tirsdag til torsdag 8. oktober kommer HV-personell i Tromsø til å befinne seg ved Bunker Oil ved Nansens plass. De vil også patruljere mellom Tromsøbrua og havneområdet i sentrum både på land og i vann.

– Vi vil også øve på overvåking og kontroll i umiddelbar nærhet for å forhindre et angrep. Det innebærer tilstedeværelse på sjøen, for å være forberedt på en trussel som kan komme sjøveien, sier Ytterstad.

Vil patruljere byen

– Det er ikke bare å stille seg i en sirkel rundt et objekt. Vi vil ha patruljer som har oversikt over byen, med militære som både opererer skjult og åpent, forklarer kapteinløytnanten.

I hvor stor grad befolkningen i Tromsø vil merke mye til øvelsen vet de ikke før den er i gang. Men Ytterstad tror ikke Heimevernsøvelsen vil påvirke hverdagen til tromsøværingene i noen stor grad.

– Folk vil se soldater i sentrum og militær trafikk. Det er ikke sikkert alle legger merke til det heller. Men plutselig kan du møte militærpatruljer som er bevæpnet, sier han.

Tar hensyn

Det er rundt 500 heimevernssoldater som deltar på øvelsen, og rundt 200 sivile institusjoner.

– De sivile vil bidra i enkeltøvelser, for eksempel har vi en øvelse med Hurtigruten. Andre deltakere er Troms politidistrikt, Sivilforsvaret, Hovedredningssentralen, Kystvakta, Tromsø, Sørreisa og Lenvik kommuner, Norges brannskole, Fylkesmannen og Redningsselskapet, sier Ytterstad.

Øvelsen vil foregå i to dager her i byen, hele døgnet. Derfor kan befolkningen fort komme tett på soldatene.

– Vi tar hensyn så godt vi kan, og så håper vi at sivilbefolkningen tar oss godt imot, sier han.

– Hvis noe skjer vil Heimevernet ofte være de første som møter for å beskytte samfunnet mot en trussel, fordi vi er lokale. Tromsøfolk stiller for å beskytte Tromsø, harstadfolk stiller for å beskytte Harstad og så videre, sier kapteinløytnanten.