BUKTA: Sjumilsstegkonferansen arrangeres på the Edge i regi av Fylkesmannen i Troms, og har barnekonvensjonen i praksis som tema. Den første dagen av konferansen ble avsluttet med middag i Bukta, med fokus på friluftsliv.

– Etter en hel dag inne kom noen på den spreke ideen om at vi kanskje skulle servere middagen utendørs, siden det er friluftslivets år. Her har blant annet Forum for natur og friluftsliv Troms i samarbeid med flere ungdomsorganisasjoner forberedt uteservering. Det blir litt kaldt på fingrene, men når vi har så mye sporty folk med er det mulig, sier fylkesmann Bård Magne Pedersen.

Ta tak tidlig

Under konferansen er barn og unge tema, og da er friluftsliv et viktig punkt i planen.

– Vi har fått høre i dag at folk stadig blir mer inaktiv. Men den desidert største aktiviteten som gjør at folk holder seg i form er friluftslig, sier han.

Det er det syvende året fylkesmannen jobber med syvmilssteget, som er en metode for å gi best mulig tjenester til barn og unge.

– Det viktigste elementet i denne metoden er at vi må jobbe på tvers av etatene. Helsetjenesten må samarbeide mer med barnevernstjenesten som videre må samarbeide mer med skolen og så videre. Et annet element er å komme tidligst mulig inn, ikke å vente til et barn nærmer seg 20-årene, sier Pedersen.

– Det koster den norske stat 300 milliarder i året å reparere på det vi ikke har tatt tak i tidlig. Så det er viktig at man allerede i barnehagen tar tak i problemer hos barn og følger det opp, påpeker han.

Skaper samarbeid

– Friluftslivets år har så langt gått veldig bra. Troms er et av de fylkene hvor det har vært mest aktivitet i landet. Og så har Ishavskystens friluftsråd blitt kåret til årets friluftsråd i hele Norge, det er veldig bra. Det har vært mye aktivitet blant organisasjonene med barn og unge som har hatt mange arrangement, sier Eivind Høstmark Borge fra Forum for natur og friluftsliv Troms.

Friluftslivetsår har skapt tettere bånd mellom flere ulike instanser.

– Det har kommet så langt at kommunestyret i sitt siste møte denne perioden fant ut at man skal ta vare på de landskapsområdene rundt Sandøya og Risøya som i dag blir brukt til friluftsliv, i stedet for å ha lakseoppdrett der, forklarer Fylkesmannen.

– Man tar vare på det man er glad i, og skal man få folk til å ta vare på naturen må man først få folk til å bli glad i den. Jeg tror friluftsorganisasjonene har en sentral plass ved å være brubygger mellom natur og menneske. Vi er på vei til å bevege oss langt vekk fra det. Barn og unge har ikke det samme forholdet til naturen som før, mener Tine Marie Hagelin, leder i Ishavskystens friluftsråd.

Hold deg oppdatert: Følg iTromsø på Facebook

FRISKT: Middagen under Sjusstegskonferansen ble servert i friluft i Bukta onsdag kveld med fokus på friluftsliv. Foto: Nora Lervik