– Vi anbefaler at man nå ser på organiseringen av botilbudet på Harmoni. Kommunen må ha et mål og en helhetlig plan med hva de skal tilby disse ungdommene, sier byråd for utdanning, Anna Amdal Fyhn.

– Grundig til verks

Hun har siden juni leder arbeidet med å kartlegge forholdene ved boenheten Harmoni, som er kommunens tilbud om bosetting til enslige, mindreårige flyktninger over 15 år. Bakgrunnen for kartleggingen er bekymringsmeldinger fra ungdomsrådet i Tromsø kommune, som hadde mottatt klager fra beboere, samt bekymringer ytret av tidligere ansatte ved boenheten.

– Vi har gått grundig til verks i denne gjennomgangen, der vi har samarbeidet både med nåværende og tidligere beboere ved Harmoni. Blant annet har vi hatt intervju med én og én beboer. Vi har også hatt en gjennomgang med Flyktningtjenesten for å få tilbakemeldinger fra dem, samt barneverntjenesten. Også alle ansatte ved Harmoni har vært til intervju, slik at vi har kunne danne oss et bilde av hvordan oppfølgingen av beboerne har vært, forteller Fyhn.

Vil ha fortgang

Saksutredningen er nå gjort offentlig tilgjengelig på kommunens nettside ettersom den skal behandles av byrådet allerede torsdag.

Her oppsummerer arbeidsutvalget flere funn fra kartleggingen. Blant annet kommer det fram at bemanningsbehovet bør evalueres og at ungdommene savner mer tilstedeværelse og voksenkontakt i hverdagen. I tillegg peker utvalget på en sprikende faglig forståelse mellom Flyktningtjenesten, barneverntjenesten og helsesøstre, samt mangel på handlingsplan med faglig forankret mål og metodikk. Arbeidsutvalget mener også det er behov for tydeligere rutiner for å kartlegge om ungdommene er klare for å flytte for seg selv.

– Det vi mener er viktigst før beboerne flytter for seg selv er at de blir integrert i lokalsamfunnet, lærer norsk og at de blir selvstendiggjort slik at de klarer seg selv. Her er det ting som bør forandres på, med tanke på oppfølgingen beboerne får tilbud om, oppsummerer Fyhn.

Nå håper hun det videre arbeidet vil skje raskt.

– Det anbefales at det nedsettes en arbeidsgruppe som får i oppdrag å levere forslag til fremtidig organisering av tilbudet. Dette bør skje i løpet av 2015. Gruppen bør også vurdere å øke antall plasser og se på organiseringen av botilbudet. Dette prosjektarbeidet bør legges til kommunaldirektøren for byrådsavdeling for utdanning, mener Fyhn.