Verdensdagen for psykisk helse er en verdensomspennende opplysningskampanje for psykisk helse, for å skape åpenhet og gi kunnskap om psykisk helse. Dagen ble markert med foredrag og kulturelle innslag i festsalen på Åsgård for 200 elever fra byens videregående skoler.

Mange som sliter

Årets kampanjenavn er «Se hverandre – kast maska!». Det var nettopp det Anniken C. Wiik gjorde da hun entret talerstolen i festsalen og fortalte om sin oppvekst, med en barndoms- og ungdomstid preget av rus og sykdom.

– Jeg er oppvokst med en pappa som var alkoholiker og periodedranker. Jeg var redd, ensom og stille av meg. I tenårene fikk mamma kreft og jeg fikk problemer med selvskading. Jeg utagerte og ble verstingen på skolen. Moren min lå for døden og faren min drakk, så jeg hadde noe å tenke på, forteller Wiik.

Hun var initiativtaker til at organisasjonen Barn av rusmisbrukere (BAR) ble startet i Tromsø i 2010. I innlegget sitt viste hun til at 450.000 barn i Norge lever i familier hvor minst én av foreldrene har psykiske lidelser eller misbruker alkohol. Én av tre opplever psykiske vansker i løpet av livet, og i hver skoleklasse med 30 elever har to-tre elever psykiske problemer.

Fra lita bygd

Wiik flyttet etter hvert til Tromsø hvor blant annet Utekontakten ble et viktig støttepunkt, og selvskadingen tok slutt.

– Jeg ble møtt på en fantastisk måte av Utekontakten. Da jeg var 21 år deltok jeg på kurs i regi av Sigma Nord for barn av rusmisbrukere. Da falt brikkene på plass, sier Anniken C. Wiik.

Det var først da hun var 18 år at hun var åpen om problemene, selv om de fleste allerede visste om det.

– Jeg kommer fra ei lita bygd hvor alle visste det.

Maskeutstilling

Helsestasjonen for ungdom på Tvibit og Utekontakten står bak Verdensdagen for psykisk helse på Åsgård.

– Det handler om å se hverandre og senke prestasjonskravene. Det er lov å ha «riper i lakken» og ikke alltid være perfekt. Det er fortsatt høyere terskel for å si at man ikke har det bra psykisk enn at man har et fysisk problem, sier helsesøster Randi Elisabeth Olsen på helsestasjonen for ungdom på Tvibit.

Elever fra Kongsbakken bidrar med kulturinnslag, mens førsteårselever fra studiespesialisering med formgiving på Breivang videregående skole laget utstilling med gipsmasker.

– Det er viktig å ta hensyn til mennesker med psykiske lidelser. Flere enn man tror har problemer, og det er viktig å få fram, forteller Breivang-elevene Åse Sommerseth og Jenny Paus, som begge har på seg masker i anledning dagen.

LAGET MASKER: Åse Sommerseth og Jenny Paus ved Breivang videregående skole stilte meg masker da Verdensdagen for psykisk helse ble markert. Foto: Kjetil Vik