Fredag ettermiddag rundt kl. 13.30 rykket nødetatene ut til en boligbrann i Åsveien i Tromsdalen, men før de ankom var taxisjåførene Oddmar Isaksen og Jonny Hansen kommet til stedet. Begge var tilfeldigvis i nærheten, og endte opp med å redde livet til en beboer som lå og sov i andre etasje.

– Da jeg kom til stedet så jeg at det var flere fortvilte mennesker rundt huset som fortalte meg at det trolig lå noen inne og sov. Kort tid etterpå kom en kvinne ut på altanen, men hun virket så paralysert at hun ikke klarte å hoppe. På det tidspunktet var det eneste som gikk gjennom hodet mitt at hun skulle ned, forklarer Hansen.

Tok sats og hoppet

Taxisjåføren rakk ikke tenke mye før han bestemte seg for å klatre opp til kvinnen.

– Jeg tok sats, hoppet og fikk tak i en tverrbjelke på nederste altan. Deretter hoppet jeg til neste bjelke og klarte å dra meg opp på altanen i andre etasje, der kvinnen sto. På det tidspunktet hadde noen naboer funnet fram en teleskopstige og jeg fikk geleidet henne over på den. Oddmar Isaksen var da kommet opp stigen og fikk hjulpet henne ned, mens jeg selv klatret ned via undersiden av stigen. Minutter etter at vi hadde kommet oss på bakken smalt det i vinduene og huset var overtent, forteller en lettet Hansen.

– Akkurat nå er jeg bare takknemlig for at det gikk bra med henne. Det er ikke så mange andre tanker som går igjennom hodet mitt, konstaterer han.

Roser kollegaen

Isaksen, som kom etter Hansen opp stigen, roser kollegaen for heltemot.

– Ambulansesentralen rådet oss å ikke gå opp på terrassen, men da Jonny kom tok han initiativet og begynte å klatre opp på terrassen. Vi fant en stige i mellomtiden og jeg kom klatrende etter, men det var Jonny som gjorde jobben som reddet henne. Jeg må bare berømme han for et heltemodig initiativ, sier Isaksen.

Overtent

Brannvesenet kan fortelle at da de ankom stedet var andreetasjen, der kvinnen lå og sov, fullstendig overtent.

– Det sto flammer ut av alle vinduene og huset var overtent. Andreetasje og trappen var totalskadd, så fokuset vårt var på å få kontroll på brannen, sier vaktsjef hos brannvesenet Charles Jacobsen.

Han kan også bekrefte at de hadde røykdykkere inne i huset for å lete etter flere mennesker.

– Det var på et tidspunkt usikkert om det var en person til i huset eller ikke, så vi valgte å gå inn, forklarer Jacobsen.

Ukjent brannårsak

Ifølge vitner på stedet skal vedkommende de lette etter ha vært på besøk i et nabohus, men kom til rette etter hvert. Politiet har foreløpig ingen mistanke om hva som kan ha vært årsaken til brannen, men vil bruke tiden fremover på å etterforske.

– Det er ingenting som kan indikere årsaken, men nå vil vi gjøre tekniske undersøkelser og avhøre vitner, opplyser politiets innsatsleder på stedet, Jørgen Ahlquist.

PÅ STEDET: Vaktsjef i Tromsø Brann og redning, Charles Jacobsen. Foto: Ronald Johansen