– Her er det alt fra 1. årsstudenter til 4. årsstudenter som deltar. Totalt har vi fem lag med i konkurransen, noe som er ganske bra i og med at dette er første gang vi deltar, forklarer arrangementsansvarlig Robert Pettersen.

Tidspress

Lørdag var 11 informatikkstudenter, fordelt på fem lag, samlet i kjelleretasjen på realfagsbygget ved UiT – Norges arktiske universitet. Her fikk de bryne seg mot studenter fra andre universiteter og høyskoler i Norden, hvor konkurransen gikk av stabelen samtidig. Til sammen var det 338 påmeldte lag, hvor 89 av disse var norske.

– Studentene får ti oppgaver som skal løses, så er det om å løse flest mulig oppgaver på kortest tid. Svarene sendes fortløpende inn, slik at deltakerne hele tiden får vite hvordan de ligger an, forklarer Pettersen.

Da iTromsø var innom universitetet i 12.30-tiden lørdag ettermiddag, var det fortsatt flere timer igjen av konkurransen.

– Det er litt tidlig å si hvordan det blir å gå. Jeg vet at flere andre studiesteder har satt inn ressurser på mye coaching i forkant. Det har vi ikke fått tid til her, men for oss blir dette uansett et prøveår siden det er første gang vi deltar. Til neste år har vi mål om det samme, påpeker han.

Ikke til VM

Gjennom nordisk mesterskap i programmering kan deltakerne kvalifisere seg for VM i programmering som går av stabelen i Thailand til neste år. For UiT-studentene er det imidlertid ikke realistisk å nå så langt i år.

– Det er stor spredning her, i det som er et lite informatikkmiljø, men jeg har tro på at vi kan klare topp ti nasjonalt. Når det gjelder verdensmesterskapet er dette dessuten noe som er veldig dyrt å delta i, i og med at deltakerne selv må betale for reise og en plass i konkurransen, forklarer Pettersen.

I byer der informatikkmiljøet er større, og studentene dermed hevder seg nasjonalt, fører det til at konkurransen har tiltrekt seg sponsorer.

– Jeg vet at de ved NTNU og i Oslo har gode sponsorer til VM, det har ikke vi. NTNU er blant skolene som har gjort det godt i konkurransen. Det er imidlertid Sverige som har vunnet nordisk mesterskap flere år på rad, forteller arrangementsansvarlig.

Overrasket over resultatet

Det ble et svensk lag som stakk av med førsteplassen, men Tromsø-lagene kom ikke så dårlig ut av det, selv om det ikke ble noen pallplass.

- Dette svenske laget har vunnet de siste fire-fem årene - de har en mye større kultur for konkurranser innen informatikk i Sverige. De fullførte ni av ti oppgaver. Tromsø-lagene presterte overraskende bra til at det var første gang, og det beste laget fra UiT hentet inn en god fjerdeplass nasjonalt sett, forteller Pettersen i etterkant av mesterskapet.

Fjerdeplassen ble nordisk sett til en 27. plass da UiT-laget fullførte fire av ti oppgaver. Rett over var et islandsk lag med seks av ti oppgaver, og på andreplass var et finsk lag med åtte av ti løste oppgaver. De andre Tromsø-lagene fikk henholdsvis to av ti og en av ti oppgaver ferdige.

- De slet litt, men de koste seg veldig og har sagt at de gjerne vil være med igjen. Det lover veldig godt for fremtiden, sier Pettersen, som er svært fornøyd med dagen.

- De har ikke øvd på denne typen oppgaver før, så med litt øving tror jeg dette kan bli veldig bra, legger han til.