Lørdag formiddag hadde Tromsø Fotoklubb stand i Storgata. I forbindelse med dette hadde de tatt med seg replikaer av 100-år gamle fotoapparat, og lagde fotoutstilling på stedet av forbipasserende i sentrum.

– Vi tar bilder av folk som går forbi også fremkaller vi og stiller ut bildene her med en gang, forteller Alf Sollund fra Tromsø Fotoklubb.

Foto på «gamlemåten»

Bildene ble tatt på «gamlemåten» med både nakkestøtte og resultater i svart-hvitt. En av dem som ble nappet inn i fotoklubbens telt var 95 år gamle Sigvald Hansen.

– Jeg ble rett og slett kidnappet fra gata og inn til fotografering, forteller Hansen mens han sitter foran det enorme kameraet og gjør seg klar til fotografering.

Første gang

Selv om kamerat er jevnaldrende med Hansen, er dette første gang han blir fotografert på denne måten.

– Jeg er vokst opp i Malangen og der hadde vi ikke fotografer eller store kameraer. Det vi brukte var gamle kasseapparat som vi lagde selv. Det funket helt fint og jeg har fortsatt masse bilder fra den tida, minnes han.

Selv om han synes det var artig å bli dratt inn fra gata, innrømmer han at han kanskje ikke følte seg helt klar for å bli tatt bilde av.

– Ja, det er jo artig, men jeg er jo ikke akkurat kledd for å stilles ut i Storgata. Det blir spennende å se resultatet, spøker han.

Kamera-vogn

Selve fremkallingen av bildene foregikk i et selvlaget mørkerom inne i campingvogna «The giant mobile camera».

– Det er mørkerom inne i vogna, men vogna fungerer faktisk som et kamera i seg selv og kan ta bilder. Det er Norges største mobilkamera, forteller eier av vogna, Trond Kjetil Holst.

Fotoklubben stilte også med et ekte pressekamera fra 50-tallet, som ble brukt til å dekke sportsarrangement.

– Ved OL og lignende kunne man se journaliser og fotografer overalt med slike kameraer, sier Njål Gulbrandsen fra Tromsø Fotoklubb.