RÅDHUSET: – Da vi innførte parlamentarismen i 2011 gjorde vi det fordi vi trodde på demokrati. Vi trodde at parlamentarismen ville skape mer effektivitet, at det ville gi bedre kontroll på pengene, og at styret av kommunen ville bli mer demokratisk, sa Røymo fra talerstolen.

Deretter ramset hun opp det hun anså som alvorlige feil i gjennomføringen av parlamentarismen de siste fire årene.

– Vi fikk saksfremlegg med åpenbare mangler, vi fikk historier fra ansatte i kommunen som hadde fått munnkurv, og vi fikk budsjettdokumenter som vi var usikre på om stemte, og ikke minst fikk vi et stort økonomisk underskudd, sier Røymo.

Les også: Avvikler parlamentarismen.

Kritiseres

Røymo sier at det ikke var mulig å fortsette med parlamentarismen, selv om Ap gikk til valg på nettopp å beholde styringsformen.

– Jeg trodde det var mulig å rydde opp og lufte ut. Jeg trodde det var mulig å vise verden at parlamentarismen er en demokratisk måte å styre en kommune på. Men både evalueringen av parlamentarismen i vår, og ikke minst den økonomiske situasjonen vi har i kommunen sier at det ikke lengre er mulig.

Både Tor Arne Morskogen (H) og varaordfører Anni Skogman (Frp) kritiserte Røymo sterkt for hennes innlegg.

– Jeg hører hva Røymo sier, men de gikk til valg på å fortsette med parlamentarismen. Jeg synes Ap burde innrømme at de måtte gi seg under presset i forhandlingene. Representanten bør innrømme at det er Rødt og SV som har bestemt dette, sier Skogman.

Også Tor Arne Morskogen stiller seg kritisk til Røymos uttalelser.

– Dette budskapet var så sterkt at det er helt uforståelig at Røymo ikke har stilt mistillit til byrådet hvis hun virkelig mener dette, sier Morskogen.

– Ikke perfekt

Røymo svarer at det viktigste under forhandlingene har vært å skape stabilitet og trygghet i kommunen.

– Det er ingen perfekt måte å styre kommunen på, og når vi vant valget har målet vært å skape trygghet. Den økonomiske situasjonen er svært alvorlig, og jeg frykter at vi nærmer oss ROBEK-lista. Det har vært store underskudd. Det kommer til å bli underskudd også i år. Det er begrunnelsen for at vi går tilbake til formannskapsmodellen, og det tror jeg er 110 prosent riktig å gjøre, sier Røymo.

- Synd

Avtroppende byrådsleder Øyvind Hilmarsen synes det er synd at partiene går til angrep på hverandre i starten på en ny styringsperiode.

- Jeg ble svært overrasket av det første innlegget fra Kristin Røymo. Å starte med å gå rett i strupen på den kommende opposisjon synes jeg var veldig synd. Jeg satt og tenkte på hvorfor er det slik i tromsøpolitikken, og tenkte ”here we go again”. Man må slutte å bruke ordet udemokratisk, sier Hilmarsen.

Hilmarsen sier han er spent på de neste åtte månedene med byrådsstyring, med de som kritiserer modellen sterkt skal sitte i byrådet.