Det har vært museår, og Aktiv Nord har opplevd at det har vært fire ganger mer mus enn normalen.

– Det er ulempen med fine somre og snøfylte vintre. Det er litt tidlig å si, men vi merker at det har avtatt litt nå. Vi regner med at en hel generasjon døde i sommer, sier avdelingsleder for skadedyr i Aktiv Nord, Tom Arild Jensen.

Ta forholdsregler

Tiden har kommet der mus og rotter trekker inn i hus. Dette merkes i privatboliger først når det blir frost.

– Det er lurt å ta noen forebyggende grep nå. Mus kommer inn via kledningen eller ventiler, og så følger de rør og kabler som er inni veggen. Da ender de som oftest opp på kjøkkenbenken eller i kjøkkenskapene, sier Jensen.

Vil du unngå å få rotter og mus inn i hjemmet ditt, er det flere ting du kan gjøre for å unngå det.

– Det er ingen god idé å ha søppel eller ved stablet opp langs husveggen. De klatrer på dette og finner veier inn i huset ditt. Det er også lurt å klippe ned blomster og prydbusker som er langs veggen. Du kan også sjekke om du har netting i ventilene og musesperre under kledningen, sier Jensen.

Les også: Sjakk-OL førte til flere skadedyr i Tromsø

Ikke steng for

Om du er så uheldig å ha fått gnagere på besøk, er Jensen klar på at du ikke må tette igjen hull fra innsiden.

– Da kan du heller tette ute sånn at du ikke stenger musene inne i veggen, sier han.

Han anbefaler å bruke den gode gamle klappfellen for å fange dem.

– Det finnes trygge bokser å ha dem inni, sånn at ikke barn og husdyr kan komme borti dem.

Nye giftmetoder

Det er både fordeler og ulemper med å bruke gift for å bli kvitt problemet.

– Fordelen er at du kan ta mange dyr, men samtidig har du ingen kontroll på hvor de dør. De kan gå inn i veggen og dø der, sier Jensen.

Det har kommet nye metoder for bruk av rottegift. Før kunne man kjøpe giftpellets i kilovis på butikken. Disse er både skadelig for miljøet, og man risikerte å ta livet av nabokatten i samme slengen.

– Det skal brukes med omhu. Nå ligger det inni en boks der musene må inn og gnage på giften, og dermed får den ikke giften med seg ut, sier Jensen.

Les også: Mottok bekymringsmelding om skittent gulv og fluer

Halvt kilo rotte

Rotter er et sentrumsdyr og mest vanlig på høsten. De gjør i utgangspunktet samme skade som musene, men fordi de vandrer over alt, som i avløp og søppelbøtter, er de smittebærere.

– Noe annet som gjør at rottene er ekle, er at de vokser hele livet. Når folk sier at de har sett digre rotter, tror jeg på dem. Jeg har selv tatt en rotte på 46 cm som veide over et halvt kilo. Så vi skal være glade for at de ikke blir eldre enn tre år, forteller Jensen.

Kakerlakker

Nå er ikke høst og vinter assosiert med insekter, men kakerlakker fører også til at skadedyrbekjemperne har nok å henge fingrene i.

– Nå er ikke kakerlakker farlige. De biter blant annet ikke. Men i likhet med rottene vandrer de over alt – fra avløp til brødfjølen, og det er derfor smittefare med dem, sier Jensen.

Er du en av dem som får panikk av å finne edderkopper i huset, er det et tegn på at du har andre insekter inne.

– Edderkopper er ikke skadedyr. De er hjelpere og er der for en grunn.

Jensen legger til en liten påminner til dem som mater småfugl.

– Mus og rotter tar gjerne det som ligger igjen på bakken. Du risikerer derfor å mate skadedyrene som bor i huset ditt.