Tacopizzaen på Yonas har eksistert i en årrekke, og man finner den på menyer datert tilbake til 80-tallet. Med tacokrydret kjøtt, en mengde kinakål og den mye omtalte tacosausen er pizzaen en favoritt hos mange tromsøværinger. Det merker Nigel Platt, som selger flere hundre av den i uka.

– Det er nok kombinasjonen av tacokrydderet og sausen som gjør at Tacopizzaen er så populær som den er. Uten sausen tror jeg ikke den ville blitt en like stor suksess, sier Platt.

Hemmelig oppskrift

Og at sausen er den store vinneren har han nok rett i. Det er ingen tvil om at mang en tromsøværing har forsøkt å lage tacosausen hjemme, uten å komme i mål.

– Mange vil gjerne bare kjøpe sausen, men det selger vi ikke lengre. Man må kjøpe en pizza for å kunne kjøpe tacosausen, sier Platt.

Oppskriften på den berømte sausen, som det selges rundt 120 liter av ukentlig, er hemmelig.

– Jeg får ikke lov til å røpe ingrediensene. Siden sausoppskriften har vært hemmelig i så mange år er det ingen som har klart å kopiere den så vidt meg bekjent.

– Ingen hater den

Mens de fleste tromsøværinger elsker den mye omtalte pizzaen mener andre at Kræmerpizzaen slår Tacopizzaen ned i støvlene. Platt på sin side har aldri hørt om noen som ikke liker Tacopizzaen.

– Det er noen gjester fra Sørlandet eller utlandet som synes det er rart å ha kinakål oppå pizzaen, og noen vil heller ha kinakålen servert ved siden av. Men jeg har faktisk aldri hørt om noen som ikke kan fordra pizzaen, og den er en slager blant turistene, sier Platt.

Pizzaen har vært bestselgeren på Yonas helt siden den spede start, og Platt tror det til tider har vært nettopp Tacopizzaen som holdt liv i Yonas i konkurransen mot for eksempel Peppes Pizza og Pizzabakeren.

– Tacopizzaen er en gjenganger på en veldig stor andel av bestillingene, og hvis noen bestiller halvt om halvt skal det nesten alltid være Tacopizza på den ene delen, sier Platt.

– Men oppskriften får vi altså ikke ut av deg?

– Hehe, nei, den får jeg ikke lov å gi slipp på. Men flere turister påpeker at sausen må være sennepsbasert, og det kan jo være et hint ...