– Slike fusjoner er aldri enkle. Dette er noe som engasjerer, ikke bare på universitetet. Vi har også fått ganske mange ytringer fra miljøer utenifra. Dette er nyttige innspill som vi tar med oss inn i arbeidet, forteller rektor ved UiT – Norges arktiske universitet, Anne Husebekk.

Behandlet i rektorrådet

Mandag denne uka ble det avholdt møte i rektorrådet på campus i Tromsø. Her ble organisering, styring og ledelse av det fusjonerte universitetet behandlet. Det ble gjort etter at ulike faggrupper og arbeidsgrupper tidligere denne måneden leverte inn sine rapporter, der de kom med anbefalinger og innstillinger til hva de mener må på plass innenfor eget arbeidsområde før fusjonen trer i kraft 1. januar til neste år.

– Det har ikke vært enighet i alle grupper, men på møtet i rektorrådet behandlet vi de fleste problemstillingene på en god måte hvor alle synspunkter kom på bordet, i det som ble litt av et maratonmøte, sier UiT-rektoren.

Dermed gjenstår kun forhandlinger med fagforeningene i organisasjonen og et felles styreseminar for de tre utdanningsinstitusjonene, før UiT, HiH og HiN tirsdag i neste uke skal avholde sine respektive styremøter. Her vil det bli vedtatt hvordan den endelige organiseringen blir.

Kostbar fusjon

Det var i Kongelig resolusjon 19. juni i år det ble gitt klarsignal til sammenslåing av UiT, Høgskolen i Narvik og Høgskolen i Harstad fra 1. januar 2016. Siden den tid har det gått med enormt mye penger og tid på å komme fram til hvordan denne sammenslåingen skal skje på best mulig måte.

– Vi har brukt mye kapasitet på fusjonsarbeidet siden beslutningen ble tatt. Det er ingen tvil om at det har vært ressurskrevende. I tillegg har det gått med mye arbeidstid til dette i form av møtevirksomhet og reiser, innrømmer Husebekk.

På statsbudsjettet for i fjor ble det bevilget til sammen 75 millioner kroner til totalt fem planlagte fusjoner. UiT, HiH og HiN fikk 11 av disse millionene.

– Det er også bevilget 175 millioner kroner til dette på neste års statsbudsjett, men hvor mye av disse midlene vi får, vet vi ennå ikke, påpeker UiT-rektoren.

Ettersom store ressurser har blitt brukt på planleggingen av fusjonen, har dette fått konsekvenser for annet arbeid.

– Utdanningen har gått som normalt, men annen aktivitet kan ha lidd på grunn av dette, innrømmer Husebekk.

Beholder jobben

Når de tre institusjonene slår seg sammen, forsvinner høyskole-navnene.

– Alt blir hetende UiT – Norges arktiske universitet, så det blir nok en omstillingsprosess der folk må vende seg til at det ikke vil være noe høyskole i Narvik og Harstad, påpeker hun.

UiT-rektoren er for øvrig klar på at fusjonen innebærer en omstilling for samtlige ansatte.

– Nå blir det viktig å bli kjent med kulturen på de ulike utdanningsstedene og forene kreftene på tvers av campusene. Det er snakk om å gå fra de og oss, til bare oss, der vi alle forholder oss til samme strategi og arbeidsmetoder, forklarer UiT-rektoren.

Selv om fusjonen betyr mange omveltninger, vil ingen ansatte miste jobben eller måtte flytte.

– Samtlige beholder jobben sin, men noen vil få litt andre arbeidsoppgaver. Erfaringer fra tidligere fusjoner viser at det nok er de administrative ansatte som vil få de største endringene, forklarer Husebekk.

Når det gjelder de ulike fagområdene, er det først og fremst to fagområder som vil nyte ekstra godt av fusjonen.

– Spesielt teknologifagene i Nord-Norge blir styrket når det store teknologimiljøet i Narvik blir en del av universitetet. Også for helse- og sosialfagene vil fusjonen ha mye å si, påpeker UiT-rektoren.