Forbrukerrådet har gjennomført en undersøkelse som viser at en av fem er misfornøyd med sitt hotellopphold i Norge. Totalt er det 1.005 tilfeldig utvalgte nordmenn som har deltatt i undersøkelsen.

Meld fra umiddelbart

Helene Falch, regiondirektør for Forbrukerrådet i Finnmark og Troms, forklarer at det viktigste man gjør dersom man er misfornøyd er å melde fra til betjeningen umiddelbart.

– Vanligvis blir det ryddet opp i på stedet, og saken ordner seg. Hotellbetjeningen har jo et ønske om å ha fornøyde gjester. Dersom det ikke blir tatt hånd om med en gang, anbefaler vi at man tar bilder for å dokumentere, eller andre måter for å registrere hva som er problemet, hvis man vil klage i etterkant, sier Falch til iTromsø.

Les også: The Edge kåret til årets nye hotell

Avbestilling av hotellrom

I en pressemelding skriver Forbrukerrådet at hvis du kjøper et hotellrom gjennom en søkemotor (hotels.com, trivago.no eller lignende), må forbrukeren huske at formidleren av hotelltilbudene vanligvis ikke er ansvarlig for feil ved selve oppholdet. Det er hotellet du må forholde deg til.

– Det er svært vanlig å spørre om man kan avbestille hotellrom. Her er det aller viktigste å sjekke vilkårene når man bestiller. Les litt om hotellet og eventuelt omtaler, og sjekk om det er mulighet for å avbestille. Så lenge du ikke er lovet det, eller det står i vilkårene, kan du ikke be om pengene tilbake, sier Falch.

Videre forteller hun at hoteller ofte kan gi deg mulighet til å avbestille, men at rommet da kan bli litt dyrere.

Mange lar være å klage

Undersøkelsen til Forbrukerrådet viser at 18 prosent av dem som klaget ikke kom noen vei. Over halvparten av dem som var misfornøyde med hotellrommet lot være å klage fordi de ikke trodde det hadde noen hensikt.

Det gjestene ofte klager på er støy, at rommet er mindre enn antatt og at det ikke var rengjort ordentlig.

– Er vi for kravstore?

– Vi nordmenn er vant til en høy standard, dermed er det også ofte en høy pris. Jeg synes ikke vi er for kravstore, sier hun.

Les også: Dette stjeler gjestene når de bor på hotell

Ny klagehjelp

Fra 1. juli har Forbrukerrådet kunne megle i de sakene som ikke har løst seg. Det betyr at flere kan prøve saken sin.

– Det er flott at de fleste klagene løser seg, Vi vet at mange lar være å klage hvis det er for vanskelig. Det gjelder særlig unge mennesker, og vi håper derfor at våre nye meglingshjelp vil føre til at flere krever sin rett hvis man ikke kommer til enighet med hotellet, sier hun.