Onsdag fikk klassen på 18 stykker servert nyheten. Som en umiddelbar reaksjon satte de ned foten og har siden da både vært i kontakt med rektor og fylkesråd for utdanning, uten hell.

– Klassen vår skal fordeles likt mellom a- og b-klassen. Det synes vi er kjempeleit. Vi har et kjempegodt klassemiljø og nå skal vi gå fra å være 18 til 30 stykker i hver klasse. En lærer på 30 elever synes jeg høres mye ut, sier varaombud ved 11STC, Lisa Spantell Valdermo (16) til iTromsø.

Redde

Sammen med Elevrådsrepresentant, Susanne Mariell Eriksen (16) og klassekamerat Mariell Daleng (16) er de klare over at det ikke fins noen regler på hvor mange elever det skal være i en klasse.

– Men de mener vi fortsatt skal få all faglig og sosial hjelp som vi trenger, det føler vi oss ikke trygge på. Ny klasse betyr også nye kontakt- og faglærere, også nye klasekamerater og nytt klassemiljø. Det blir vanskelig, sier Eriksen.

Valdermo er helt enig.

– Dette er jo vår utdanning og vår fremtid. Karakterene mine har blitt mye bedre etter at jeg startet i denne klassen, og jeg kan ikke skjønne at vi skal få like god enkeltoppfølging når vi blir så mange elever på én lærer, sier hun.

– Vi er 30 elever med ulike behov. Jeg skjønner ikke hvordan de skal få sett oss alle, tilføyer Daleng.

– Ikke spare penger

Elevene har fått beskjed om at de blir splittet fordi skolen deres skal spare penger.

– Det er visstnok for dyrt å opprettholde tre separerte klasser. I tillegg mangler vi bare en elev til for ikke å splittes, men rektor sa at skolen ikke tar inn flere elever nå, sier elevrådsrepresentanten.

Rektor ved skolen, Snorre Bråten, forstår at elevene går til kamp for å beholde klassen sin.

– Det startet egentlig med 65 elever fordelt på tre grupper, men siden noen elever har valgt å bytte fag eller utdanningsprogram er vi nå nede i 60 elever, og derfor tok vi denne avgjørelsen, sier Bråten.

– Det blir jo så klart omveltning for denne klasen, men de kommer jo fortsatt til å være sammen med hverandre og de kjenner jo elevene i de andre klassene allerede. Det er ikke fordi vi skal spare penger at vi gjør dette, men fordi vi skal bruke mer penger på bedre ressurser til elevene på skolen.

Rektoren forteller at det er helt vanlig å være mellom 28 til 30 elever i hver klasse.

– Skolen er jo dimensjonert med at det kan være 30 elever i hver klasse. De har egentlig bare vært heldige for at de har kunne gått i en så liten klasse så lenge.

TAR OPP KAMPEN: Varaombud Lisa Spantell Valdermo (16) og medelev Mariell Daleng (16) reagerte raskt etter at de fikk nyheten. Med det kontaktet de både kontaktet fylkesråd for utdanning og rektoren, uten hell. Foto: Trond Tomassen
Bekymret: (fra venstre) Lisa Spantell Valdermo (16), Susanne Mariell Eriksen (16) og Mariell Daleng (16) i 11STC på Kvaløya vgs. Foto: Trond Tomassen