TINGHUSET: I et utall e-poster – også til direktoratet og Nav-direktøren sentralt – fortalte 35-åringen om hva hun og andre medarbeidere i Tromsø ble utsatt for. Som varsler ble hun lovet vern og anonymitet. I stedet ble hun utpekt som syndebukk, mobbet og utsatt for en likegyldig holding fra Rudaas side. I kjølvannet fikk hun helseplager – både fysiske og psykiske.

Les også: Krever millionerstatning.

Kontaktet alle

I sin forklaring sa Natalia Olsen at hun kontaktet alle – også hovedverneombudet i Nav. Disse brevene/e-posten ble enten ikke besvart eller at svar kom etter purringer. Hun erfarte også at det ikke ble skrevet referat fra møter hun deltok i. Det hører også med til historien at hennes advokat også skrev til sosialministeren og fortalte om hva Olsen var utsatt for ved Nav Troms.

– Jeg måtte engasjere advokat for å få Arbeids- og velferdsdirektoratet på banen. Men selv da avviste de saken fordi det «ikke hadde foregått noe galt». Da var det nesten gått ett år siden jeg varslet – noe jeg tar som et tegn på at de ikke tok meg seriøst.

Les også: - Nav-direktøren var kjent for trakassering.

- Skiter i eget reir

Olsen forklarte videre at Rudaa – i stedet for å finne gode løsninger – uttalte at han skulle ta folk som skiter i eget reir. En periode fryktet hun for jobben eller bli omplassert.

Hun viste også til en miljøkartlegging som fant sted ved Nav Troms. Her endte det med at over halvparten av medarbeiderne svarte at de ikke hadde tillit til Stein Rudaa.

– I stedet for å fremstå som en rollefigur, gjorde Rudaa det motsatte. Til tross for det, ble han satt til å utrede en tiltaksplan i kjølvannet av kartleggingen.

Les også: Avviser påstandene.

Ropte varsko

I ettertid erkjenner Natalia Olsen at hun har fått vite at også andre ropte et varsko rundt den destruktive lederstilen til Rudaa.

– Jeg beklager at andre personer i Nav-systemet blir dratt inn i denne saken. Flere må vitne – noe ikke alle er like begeistret for. Det betyr at de må stå fram uten å ville det.

– Samtidig er det mange som er glad for at jeg tar kampen. Jeg har fått mange støtteerklæringer – spesielt etter at det ble kjent at mitt forhold havner i retten.

Ødelagt arbeidsplass

Natalia Olsen er ikke i tvil om at Stein Rudaa har ødelagt Nav Troms som arbeidsplass og at etaten har mistet mange, dyktige medarbeidere på grunn av ham.

En ressurs

35-åringen, som opprinnelig er russisk, betegner seg som en ressurs i Nav-systemet. Hun har jobbet på ulike felt og har sånn sett opparbeidet seg en bred og god kompetanse. Det kollegiale forholdet var også godt.

– Underveis skjedde det ting som gjorde meg forundret. Etter hvert ble fremtreden til Rudaa såpass spesiell at jeg måtte si fra. Både ledere og andre ble av fylkesdirektørene betegnet som apekatter. Det kunne ikke fortsette. Noen måtte sette foten ned, forklarte Natalia Olsen.