Allerede i sitt innledningsforedrag i Nord-Troms tingrett i dag trakk advokat Kari E. Breirem fram forhold som omfattet mobbing, trakassering og utfrysing av medarbeidere – forhold som Rudaa skal ha stått bak.

Les også: Krever millionerstatning

Stor frykt

Ifølge prosessfullmektigen var det en stor frykt ved fylkeskontoret. Medarbeidere - uansett rang - våget ikke å si fra om det de mente var galt og urettferdig. Derfor påtok Natalia Olsen seg rollen og sa fra om det hun hadde hørt om og personlig hadde erfart hva fylkesdirektøren utsatte sine medarbeidere for.

Var reelle

Advokat Breirem sa i retten at de ryktene hennes klient hadde hørt om, var reelle. I sitt varslingsbrev trakk Olsen fram alvorlige forhold – som at hennes nærmeste leder ble truet, mobbet og trakassert. Hun hadde også eksempler hvor ansatte ble skviset ut, alt angivelig i regi av Stein Rudaa og hans nærmeste rådgiver.

Truet med oppsigelse

Da varslingen ble kjent, skal Natalia Olsen ha blitt truet med oppsigelse av Stein Rudaa.

Advokaten trakk videre fram at medarbeidere ved etaten generelt var redde for sin øverste sjef og at de - i redselen for å bli forfulgt eller utsatt for ubehageligheter - holdt en bevisst avstand til ham.

Irettesatt

Olsen ble i følge prosessfullmektigen utsatt for en rekke episoder etter varslingen i 2012. Blant annet ble hun irettesatt i stabsmøter med andre kolleger til stede.

Til slutt fikk Olsen helseproblem og ble sykemeldt. Årsaken var mobbing fra Stein Rudaas side, understreket Kari E. Breirem i begynnelsen av sitt innledningsforedrag i tingretten.

Fylkesdirektør Stein Rudaa i NAV skal vitne senere i rettssaken.