Når kostymeansvarlig ved Kulta, Ann-Jorunn Pedersen, selv skal gå i gang med å lage sitt eget Halloween-kostyme lar hun seg inspirere av figurene til Tim Burton eller Tary Pratchet. Hun mener man fint kan bruke fantasien sin og ta utgangspunkt i figurer man har et forhold til eller som man har sett i en bok eller på tv.

– Man kan alltids bruke en lang frakk eller dressjakke, og bruke en stripete genser inni. Som underdel kan man gå for et svart skjørt eller bukse til, sier hun.

Hvis man i tillegg maler seg hvit eller sort i ansiktet, lager «dukkelepper, eller tegner en lang strek fra munnen og opp mot munnvikene for å skape en gjensydd effekt, kan man bli svært stilig.

– Da kan man bli seende litt ut som figurene i Tim Burtons «Nightmare before Christmas», sier hun.

Gjenbruk

Trikset, mener kostymemakeren, er å gå i sitt eget, i foreldrenes eller i besteforeldrenes klesskap. Så lenge man har hvit eller svart ansiktsmaling og sminke tilgjengelig, kan man komme langt med et gjenbrukt antrekk til kostyme.

– Man trenger ikke å kjøpe seg et antrekk for anledningen, man kan fint finne noe man allerede har, sier Pedersen.

Selv om litt av poenget er å se skummel ut på Halloween, trenger man ikke å kle seg ut med de mest morbide maskene eller draktene.

– Klærne trenger ikke være så skumle. Man kan fint ta på seg parykk eller male seg litt stygt i ansiktet og allikevel passe fint inn til Halloween, sier Pedersen.

– Verken spøkelser eller fugleskremsler er veldig skumle kostymer, men funker allikevel fint til feiringen, sier hun.

Kreativ

Vil man se ut som et gjenferd er både fiberduk, tyll, saks og lim tingen. Dette forteller kostymemakeren at er en billig løsning til den skremmende aftenen. Man kan også bruke sportsutstyr.

– Skal man for eksempel kle seg ut som en ninja kan man bruke svart buff på hodet, gå i lang svart genser og skjørt og ta på seg motorsykkel-rustning, overdelen til ishockeydrakten og heller ta ut innholdet i skulderputene. På armene kan man bruke håndleddsbeskyttelse, sier Pedersen.

– Så man trenger ikke å måtte bruke 400 kroner for å vise seg fram i et stilig Halloween-kostyme?

– Nei, man må bare være kreativ og se på klærne på helt annerledes måte. Det kommer man langt med, sier kostymemakeren.