– Den var helseskadelig. Dessuten førte det til at mine medarbeidere ikke våget å kontakte meg, fordi mitt forhold til Stein Rudaa var for tett. Da jeg skjønte det, tok jeg valget. Jeg ville ikke lenger være stedfortreder for ham.

46-åringen jobber i dag i Nav sentralt. Årene i Tromsø husker hun som en forferdelig opplevelse.

Varslet om Rudaa

– Det ble så ille at jeg til slutt valgte å varsle om lederstilen til Rudaa. Jeg kunne ikke lenger se på hvordan han – over tid – behandlet medarbeiderne. Jeg erfarte også at andre trodde at jeg støttet hans gjøremål, noe som skapte uholdbare forhold til staben.

Både Hartviksen og andre fikk føle lederstilen til Rudaa på kroppen. Blant annet i et internmøte hvor flere ble kjeftet huden full.

Veldig tøft

– Det var tøft å gå på jobb, og jeg var helt nedbrutt. Jeg fikk ikke sove og klarte ikke å spise. Jeg forsøkte å få Rudaa i tale, men det var umulig fordi jeg ikke ville fortsette på hans premisser. Da ble jeg fullstendig neglisjert og fikk en følelse av at jobben min sto i fare. Situasjonen var veldig alvorlig, understreket Birgitta Hartviksen.

Les også: Nav-tillitsvalgt: - Frykten lyste i øynene til flere ansatte

Kjøpte tillit

Advokat Kari E. Breirem spurte Hartviksen som Rudaa brukte lønn som et ledd i å få tillit.

– Jeg opplevde i ettertid at flere ansatte som sto Rudaa nært fikk lønnshopp som var vanskelig å forstå.

Birgitta Hartvigsen sier at hun lenge hadde stor tillit til Stein Rudaa. Men etter etablering av fylkesetaten, startet nedturen. Vitnet sa at hun ikke var kjent med at også Natalia Olsen hadde varslet om lederstilen til Stein Rudaa. Det fikk hun vite på et senere tidspunkt.

Tragisk sak

Heller ikke administrasjonssjef og personalsjef Christin Reinholdtsen (49) hadde mange lovord å si om Stein Rudaa som øverste leder:

– Dette er en tragisk sak som burde ha vært løst for lenge siden – og i hvert fall ikke i rettssystemet. Når jeg vitner i dag, er det fordi jeg ikke lenger har noe med Rudaa å gjøre. Den grusomme tiden er over.

Reinholdtsen forsøkte flere ganger å finne løsninger på problemene, men fylkesdirektøren skal ha vært avvisende. Som svar skal hun ha blitt bedt om å holde kjeft og gjøre jobben sin. Til slutt valgte hun å varsle som sine erfaringer i Nav Troms.

Les også: - Nav-direktøren var kjent for trakassering

Et funn for Nav

Om saksøker Natalia Olsen forklarte Reinholdtsen følgende:

– Hun var et funn for etaten, noe også Stein Rudaa ga uttrykk for ved mange anledninger. Men heller ikke denne situasjonen varte. Olsen falt også i unåde i samme sekund som hun varslet om forholdene. Sjefen gikk så langt som å karakterisere henne som «ikke helt frisk».

Vitnet forklarte at til tross for vanskelighetene på jobb, var det ingen støtte å få i Nav-systemet.

– Rudaas fremferd ødela hele organisasjonen. Selv ble jeg sterkt preget, noe også andre ble. Og det var ikke bare Rudaa som opptrådte umoralsk. Også ansatte som sto ham nær viste sitt sanne jeg ved flere anledninger.

Snudd på hodet

Ifølge Christin Reinholdtsen er denne saken snudd på hodet.

– Her er all skyld plassert på offeret, Natalia Olsen. Vi fikk høre at hvis hun bare forsvant, ville problemet være løst. På den måten utpekte Stein Rudaa seg selv som offer.

– Uansett hva jeg forsøkte, kom jeg ingen vei. Det fant jeg underlig, spesielt fordi Nav er en stor organisasjon som burde ha ordnet opp. Men det skjedde aldri, konkluderte Christin Reinholdtsen, som Rudaa skal ha karakterisert som en «trassig tenåringsjente».

Torsdag skal Stein Rudaa forklare seg i retten.