Hvert år legges det fram to økonomirapporter til kommunestyret over hvordan kommunens økonomiske ståsted er. I rapporten får politikerne vite hvordan de forskjellige enhetene driver i henhold til budsjett, hvordan finans- og investeringskostnader løper – samt andre viktige forhold vedrørende kommunens økonomi.

En rapport blir lagt fram på våren – og en på høsten.

Det var høstrapporten som skulle bli behandlet på onsdagens kommunestyremøte, men som ble trukket like før møtet startet.

Usikkerhet

– Det er flere forhold i rapporten som vi ikke er sikre på stemmer. Derfor mener vi at det ikke er mulig å behandle den. Den er ikke godt nok forberedt, sier finansbyråd Jens Ingvald Olsen (Rødt).

Han peker på flere ting i økonomirapporten – som er utarbeidet under det tidligere byrådet – som han mener det er knyttet stor usikkerhet til.

– Blant annet dreier det seg om overskridelser innenfor skole og pleie og omsorg. Disse er det ikke sikkert hvordan skal inndekkes, sier han.

Opposisjonen i kommunestyret ble mer eller mindre tatt på sengen over trekkforslaget.

Les også: Endrer ikke kystsoneplanen

Viktig styringsdokument

– Det er viktige rapporter som danner grunnlag for budsjettreguleringer og innsatser på områder som trenger det, sier tidligere byråd for finans, Jonas Stein (V).

Han mener at vurderingen om å trekke planen er politisk – og ikke økonomisk – motivert.

– Jeg mistenker at det handler om at byrådet ønsker å svartmale situasjonen slik at man enklere skal kunne øke eiendomsskatten for tromsøborgerne, sier Stein.

Dette tilbakeviser Olsen.

Les også: Nye rådgivere for byrådet

Måtte tatt ansvar

– Hvis økonomirapporten hadde blitt vedtatt med de budsjettreguleringene som lå der, ville vi i det påtroppende byrådet vært ansvarlig. Det ville helt enkelt være uforsvarlig å fremme økonomirapporten når vi ikke er sikre på innholdet, sier finansbyråden.

Det er argumenter som opposisjonen ikke gir særlig mye for.

– Det finansbyråden nå gjør er at han retter en kraftig mistillit mot administrasjonen. Tallene som ligger i rapporten er det som de forskjellige enhetene har meldt inn. Man stoler ikke på sin egen administrasjon, sier tidligere byrådsleder Øyvind Hilmarsen (H).

Han sier at kommunen er avhengig av å få vedtatt et justert budsjett.

– Vi må få vedtatt et budsjett for å kunne holde kommunen i drift, sier han.

Foto: Marius Hansen