Stein-Arne Hammersland (58) har 20 år bak seg som tillitsvalgt i Nav. I sin forklaring i tingretten, understreket han at forholdene ved fylkeskontoret - med Stein Rudaa som direktør - må kunne betegnes som groteske.

Viste frykt

- Det er sjelden vi som tillitsvalgte må oppsøke avdelinger rundt om. Men når det gjelder Tromsø, ble det nødvendig med hele tre besøk. Da opplevde jeg at ansatte ikke kunne snakke med meg på kontoret. I stedet møttes vi på en fotballpub. Da endte seansen med at folk gråt og viste tydelig frykt for ledelsen, sier Hammersland.

Startet tidlig

Han forklarte videre at kontoret i Tromsø ble opprettet i 2006. Ganske raskt kom det illevarslende meldinger om trakassering, hersketeknikk, engstelse og frykt.  Situasjonen var av en slik karakter at tiltak måtte iverksettes.

- Problemet var at ingen våget å snakke. De var redde for ytterligere represalier og viste tydelige tegn på angst og redsel. Stemningen var trykket.

Tok saken videre

Hammersland endte opp med å gå videre med forholdene i Tromsø til ledelsen sentralt. Da fikk han forklart at fylkesdirektør Stein Rudaa ikke var den mest karismatiske, men han leverte.

- Av ting jeg fikk forklart, ble ansatte fratatt oppgaver, de måtte slutte, ble omplassert og fikk ikke de lønnsbetingelsene de skulle ha. De ble rett og slett sjikanert.

Den tillitsvalgte sier at de forholdene han var engasjert i, var ting som inntraff i 2008-2009.

Kjenner ikke

- Det som kommer fram i saken til Natalia Olsen, er sånn sett ikke overraskende.

Hammersland la til at både han og andre utenfor har engasjert seg mye når det gjelder Tromsø-kontoret. Blant annet ble en miljøundersøkelse iverksatt for å kartlegge forholdene. Det har også vært en dialog med Arbeidstilsynet i disse sakene.

OVERTRAMP: Fylkesdirektør i Nav, Stein Rudaa, er stevnet som vitne etter at Natalia Olsen meldte han til direktoratet for overtramp mot ansatte i etaten. Foto: Ronald Johansen