I retten stilte Rudaa som vitne, ettersom det er staten som er saksøkt av Natalia Olsen. Sistnevnte krever 1,1 million kroner i oppreisning og økonomisk tap.

En trist sak

– Det er trist for alle involverte at denne saken er havnet i domstolen. Mye av det som er fremsatt av beskyldninger, er ting jeg ikke kjenner meg igjen i.

– Når det gjelder saken til Natalia Olsen, bygger det på hennes varsling – noe jeg ikke ble kjent med før lang tid etter at den forelå. Derfor blir det vanskelig – ja, umulig – når det blir påstått at jeg skal ha bedrevet gjengjeldelse i forhold til henne.

Tolket annerledes

Stein Rudaa understreket at han bare har godord å si om Natalia Olsen og at han var med på å rekruttere henne.

– Hun var alltid opptatt av etatens beste, og jeg har aldri hatt noe å utsette på den jobben hun har gjort. At saken nå er havnet i retten, må bygge på misoppfatninger av meninger og utsagn som jeg er kommet med.

Et godt forhold

– Helt fram til sommeren 2012 hadde vi et meget godt forhold. Da ble det igangsatt en omorganisering på fylkeskontoret. Underveis trakk Olsen seg fra dette arbeidet – visstnok på grunn av stort arbeidspress. Personlig tror jeg grunnen var at hun tok for stor omsorg for andre ansatte som var i konflikt med meg. Derfra gikk det bare en vei – dit vi er i dag, forklarte Stein Rudaa.

Mange episoder

Underveis i sin vitneforklaring ble Stein Rudaa forelagt en liste over hendelser Natalia Olsen mener er kritikkverdig og som er grunnlaget for hennes varslingssak.

– Dette er noe jeg ikke kjenner meg igjen i. Roping, sinne og trusler er ikke min stil, svarte fylkesdirektøren samtidig som han erkjente å huske ett møte hvor stemningen ble noe amper. Men det var det eneste tilfellet han kom på.

Skulle miste jobben

Stein Rudaa avviste også påstandene om at han skulle presse Olsen og andre ut av jobbene:

– De endringene som er gjort, har skjedd i forbindelse med en landsomfattende omorganisering. Våre 15 ansatte fortsatte – med noen justeringer – i sine jobber. Det sier vel alt om påstanden.

Under eksaminasjonen av Rudaa kom advokat Kari E. Breirem inn på flere av forholdene hennes klient hadde opplevd – ikke minst i forbindelse med et lengre sykefravær.

Ikke utfrysing

– I en periode var to mellomledere og Olsen langtidssykemeldt. Da var det ikke naturlig at de inngikk i det daglige som fant sted i etaten. Det var ikke snakk om utfrysing eller forsøk på å bli kvitt noen, men en naturlig ting i en fraværsperiode.

God måte

Advokaten trakk også fram Rudaas gode forhold til Olsen samtidig som hun følte at hun ble frosset ut.

– Som arbeidsgiver ivaretok jeg omsorgsplikten på en god måte – også når det gjelder Natalia Olsen, konkluderte Stein Rudaa.