En kinosal fylt opp med over 100 barnevernsarbeidere fra Troms og et møte med ungdom som selv har kjent systemets fordeler og ulemper på kroppen sin.

– Dere leser papirene om oss, men dere leser ikke oss, sier Petra (16) fra scenen.

– Vi kan først stole på dere og fortelle dere ting når vi vet at dere tenker med hjertet og ikke med hodet deres, sier Anika (17).

Hjelpe andre

Til sammen kaller de seg for BarnevernsProffene, og driver kvalitetsutviklingsarbeidet «Mitt Liv» i regi av Forandringsfabrikken.

Arbeidet har allerede pågått en stund og nå reiser BarnevernsProffene landet rundt for å møte barnevernsarbeidere, studenter og fagfolk med veiledning og råd. De har også lagd sitt eget utkast til den nye barnevernsloven som et innspill til regjeringens lovutvalg. Denne skal overleveres til barneministeren til neste høst.

– Historiene våre er ikke viktige i seg selv, vår jobb er at barn skal bli hørt. Vi har relevant kunnskap å komme med som kan hjelpe andre, sier Anika til iTromsø.

For Petra er det viktig å hjelpe andre i vanskelige situasjoner.

– Mange unge bor hjemme og kan oppleve vold eller noe annet vondt i nær familie. Ved at vi synliggjør oss med arbeidet vårt kan vi kanskje hjelpe andre ut av en vanskelig situasjon, sier hun.

Medmennesker

For dem er det viktig at barnevernsarbeiderne ser på dem som mennesker, gir de medfølelse, kjærlighet, forståelse og ikke vurderer dem ut ifra papirer som de får levert i hånda.

– Man kan gjerne være direkte med oss, men heller å gjøre det på en diskré måte. Med en gang vi føler oss trygge på andre, kan vi dele mer av oss selv, sier Anika.

Barnevernleder i Tromsø, Elizabeth Kræmer, forteller at det har vært et sterkt møte med flott ungdom.

– Vi har hatt en fantastisk dag sammen med dem. Det har vært sterkt å høre om deres tøffe opplevelser som de både har hatt i sin barndom og undervis med barneverntjenesten. Vi er veldig takknemlige for at de inviterte oss i dag.

For å forbedre seg skal de ta med seg rådene videre i arbeidet deres.

– Vi i Tromsø er med i Mitt Liv-arbeidet og vi skal absolutt bruke både verktøyene og metodene som BarnevernsProffene har gitt til oss. Det er flott å få tilbakemelding fra både barn og unge for å sikre deres medvirkning i arbeidet vårt, sier Kræmer.

Sterkt MØTE: Etter å ha hørt historiene til ungdommen, ble noen tårer felt i salen blant barnevernsarbeiderne. De takket dem for åpenheten deres. Foto: Katharina Mila Hesby