På landsbasis har Norsk Pasientskadeerstatning (NPE) i perioden fra 2011 til i dag gitt medhold i totalt 115 saker hvor kvinner har fått forsinket diagnose eller feilbehandling av brystkreft. Det er i samme periode utbetalt 71 millioner kroner i erstatninger til pasienter og pårørende.

Diagnostikk-svikt

Minst 25 av kvinnene har fått redusert levetiden sin som følge av den forsinkede diagnostikken eller behandlingen, mens 14 av kvinnene har dødd som følge av svikten. Det går fram av en pressemelding fra Norsk Pasientskadeerstatning.

83 prosent av sakene gjelder svikt i diagnostikken, som for eksempel funn som ikke følges opp, mangelfull utredning av funn, feiltolkning av prøvesvar eller undersøkelser. I 17 prosent av sakene er det gitt medhold etter svikt i behandlingen av kreften, for eksempel feilmedisinering eller feil i behandling og undersøkelser.

Millionutbetalinger

I Helse Nord er det i Troms at flest kvinner har fått medhold i klagen til NPE. Av de 14 i Troms som har fått medhold siden 2011 gjelder tre av sakene svikt i behandlingen hvor pasientene for eksempel har fått utsatt operasjonen. Det kan ha ført til dårligere sykdomsprognose.

11 av sakene gjelder svikt i diagnostikken, enten forsinket diagnostikk på grunn av manglende oppfølging eller for dårlig utførte undersøkelser.

Siden 2011 har NPE utbetalt 9,5 millioner kroner i erstatninger til pasienter og pårørende forbindelse med disse 14 sakene. Det kan ifølge NPE gjenstå utbetalinger i noen av sakene.

Læringsmomenter

– Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) strålebehandler cirka 140 brystkreftpasienter per år. Av 3.200 nye brystkreftpasienter har UNN ansvaret for nesten 10 prosent, det vil si 300 pasienter per år fra Nord-Norge, sier Marit Einejord, kommunikasjonsrådgiver ved UNN.

Sykehuset har følgende generelle svar på hvordan de håndterer NPE-saker:

– UNN går igjennom alle sakene som har fått medhold i NPE, også dem som ikke har hatt alvorlig utgang. Dette gjør vi for å se på læringsmomenter og driver kontinuerlig forbedringsarbeid. Mange av våre pasienter er svært syke og problemstillingen er komplekse og vanskelige. Det er ikke mulig å eliminere all risiko og feil i et så komplekst system som spesialisthelsetjenesten er, men vi kan bli bedre. Vi håper at det kontinuerlige forbedringsarbeidet som drives vil bidra til enda bedre pasientbehandling i fremtida.

I Nordland ga Norsk Pasientskadeerstatning medhold til seks saker i forbindelse med brystkreft, og det ble utbetalt i alt tre millioner i erstatninger. I Finnmark ble det gitt medhold i én sak.

MAMMOGRAFI: Et slikt mammografiapparat brukes til å undersøke kvinners bryster for kreft. Foto: Jan Fredrik Frantzen/UNN HF